Полицията арестува 50 души след Прайд шествие в Истанбул

Полицията арестува над 50 души в неделя, след като ЛГБТИ+ общността в Истанбул проведе ежегодното си прайд шествие.

Правителството, ръководено от президента Ердоган и неговата партия, заяви отново позицията си по отношение на правата на ЛБТИ+ хората. В речта си след изборната си победа на втория тур на изборите миналия месец Ердоган обвини опозиционните партии, че са „про-ЛГБТ„.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В неделя полицаи в екипировка за борба с безредиците не допуснаха достъп до булевард „Истиклял“ – традиционното място за провеждане на прайд шествията, както и до централния площад „Таксим„. Улиците наблизо бяха блокирани, а общественият транспорт в района беше спрян. В неделния следобед стотици хора, носещи прайд знамена и ЛГБТИ+ символи, се събраха в парка Мистик в квартал Сисли. Те скандираха лозунги, докато организаторите направиха изявление по повод Прайд седмицата и ежедневната борба за равни права. Голямо прайд знаме беше окачено на многоетажен паркинг наблизо.

Групи от хора преминаха по улиците на квартал Сисли, преди организаторите да ги призоват да се разотидат. Полицията е задържала повече от 50 души след шествието, съобщиха организаторите. Офисът на „Амнести Интернешънъл“ в Турция съобщи, че поне един човек е получил наранявания на главата, докато е бил задържан от полицията.

Организаторите заявиха, че тяхната общност и преди е била обект на посегателство от страна на Ердоган.

Не приемаме тази политика на омраза и отричане„, се казва в изявлението на Istanbul LGBTI+ Pride Week.

В крайбрежния град Измир, третият по големина в страната, полицията задържа над 40 души в неделя, след като властите забраниха Прайд шествието, съобщиха от Istanbul LGBTI+ Pride Week.

Хомосексуалността не е престъпление в Турция, но враждебността към ЛГБТИ+ общността е широко разпространена и полицейските репресии срещу прайд шествията са станали по-явни през годините.