След референдум: Браковете и осиновяването за еднополовите двойки стават законни в Швейцария

Еднополовите двойки в Швейцария ще имат право да сключват брак и да осиновяват деца. Това стана възможно след проведен в страната референдум, съобщиха световните медии. Световният новинарски сайт Ройтерс съобщи, че 64.1% от гласоподавателите са гласували в полза на еднополовите бракове.

Освен правото на законен брак и осиновяване, двойките жени, които имат сключен брак, получават и правото да имат деца след процедура с донори на семенна течност, което досега беше разрешено само за хетеросексуалните двойки.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Според представители на крайно десните организации в страната резултатите от референдума не са били свързани с любовта, а с благосъстоянието на децата. „Децата и бащите са загубилите днес“, каза Моника Рюегер от Швейцарската народна партия.

По думите на министъра на правосъдието на Швейцария Карин Келер-Сутер законодателните промени ще влязат в сила от 1 юли 2022 г.

„Чувстваме се щастливи и облекчени“, каза Антониа Хаусвирт от националния комитет „Брак за всеки“. От правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ обявиха събитието за „крайъгълен камък за равенството“.

 

Снимка: Fabrice Coffrini