Дъга изгря върху сградата на парламента

Акция освети сградата на парламента в цветовете на дъгата на 11-ти юни. Часове преди четиринадесетия София Прайд нестандартната проява  е призив към институциите да не пренебрегват засилената омраза и нападки към ЛГБТ+ общността в последните дни. Освен цветовете на дъгата на фасадата се появи и посланието „Съединението прави силата. Омразата ни прави слаби“.

Зад акцията седят Организационния комитет на София Прайд и организацията All Out. Международното движение за повече свобода и равенство обяви по-рано днес, че повече от 16 000 членове на All Out от цял свят са подписали петиция към министъра на вътрешните работи Бойко Рашков да осигури безопасността на София Прайд.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Всички вярваме, че любовта е човешко право и никой не трябва да жертва семейството или свободата си, безопасността или достойнството си заради това кой е или кого обича. Настояваме да гарантирате безопасност и подкрепа за прайд събитията и демонстрациите във всички български градове. Настояваме да бъдат предвидени достатъчни полицейски сили за защита на ЛГБТ+ общността по време на прайд събитията. Настояваме и Министерството на вътрешните работи публично да осъди всякакви актове на насилие, особено от членове на управлението или публични власти, а тези актове да бъдат преследвани по подходящ и своевременен начин,“ казват от Организационния комитет на Прайд.

Равенството и правото на безопасно и мирно събиране са гарантирани от  Конституцията. България остава една от шестте страни – членки на ЕС, която не гарантира никакво правно признаване и равенство за хомосексуални двойки.

Концертът на София Прайд 2021 започва в 16 ч. на 12 юни 2021, събота, пред Паметника на съветската армия. Цялото събитие, както и самото шествие ще бъдат излъчвани на живо във фейсбук на София Прайд и youtube канала на Прайд.