Андора ще легализира еднополовите бракове

Една от най-малките държави в света Андора изготви законопроект за легализиране на еднополовите бракове. Страната с около 77 хиляди жители признава гражданските партньорства от 2014 година, а законопроекта се очаква да бъде гласуван и приет през лятото. Според актуална анкета около 70% от андорците подкрепят гей браковете.

Съветникът на демократическата партия в страната Естер Молне сподели: „Гражданските партньорства вече предоставят много права на еднополовите двойки, но терминът ‘гражданско партньорство’ обърква някои хора и създава усложнения, когато еднополова двойка се опита да се регистрира в чужда страна, в която гражданските партньорства не са разрешени.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Държавното устройство в Андора е парламентарно княжество, управлявано от двама конституционни съуправители с еднаква власт – президентът на Франция и епископът на Сео де Урхел. За да бъдат легализирани еднополовите бракове, поне един от двамата трябва да одобри законопроекта. Повечето хора вече са сигурни, че Еманюел Макрон няма да възрази.