РУСИЯ МОЖЕ ДА ЗАБРАНИ ВИДЕОИГРАТА FIFA 17 ЗАРАДИ ‘ГЕЙ ПРОПАГАНДА’

Руски депутати настояват за забрана на футболната видеоигра „FIFA 17“, защото тя позволява на играчите да участват в про-гей кампания  като „носят“ екипи с цветовете на дъгата.

Играта на EA Sports се присъедини към кампанията „Rainbow Laces“ на британската ЛГБТИ организация Stonewall. В рамките на инициативата, истински британски футболисти се обединяват срещу хомофобията в спорта.

 
L’N’Q: House & Disco
 

pride-kit2

Компанията разпространи специален гей пакет, достъпен за безплатно сваляне от играчите на „FIFA 17“ на всички платформи – PC, Xbox и PlayStation. Съобщение в играта информира потребителите: „Покажете своята подкрепа за Премиерната лига и кампанията на Stonewall ‘Rainbow Laces’ чрез пакета ‘Rainbow Kit’. Носете го с гордост и помогнете за повече гласност. Благодарим ви, Екипът на FIFA.“

Въпреки, че акцията вече е приключила, руски политици твърдят, че играта нарушава закона за „гей пропаганда“. Европейският съвет за категоризация на игри, PEGI, e определил „FIFA 17“ като подходяща за всички възрасти, но руският закон строго забранява „пропаганда на нетрадиционни сексуални връзки“ сред непълнолетни.

Русия ще бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2018.