В ход е мащабен проект, посветен на трансджендър общността у нас

Стартира мащабна програма в подкрепа на транссексуалната общност у нас. Зад инициативата застават фондацията “Single Step”, онлайн изданието “Out.bg”, страницата “Не на нетолерантността”, Национален фонд „Култура“ и филантропът Георги Балинов. Основна цел на организаторите е да достигнат до транс хората, като ги консолидират в здрава общност посредством регулярни срещи, чрез които да им вдъхнат увереност, че независимо от обкръжаващата среда всеки транс човек може да намери пътя си и в България.

Транс общността е една от най-силно сегрегираните малцинствени групи в световен мащаб. Светът все още усъвършенства своето социално поведение спрямо нея. За съжаление ситуцията в България с нищо не се отличава. Трансполовите хора у нас са загърбени от всяка институция, а животът им е непрестанна битка за оцеляване, в която всеки участва сам.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Целта на инициативите е да подкрепят общността на различни нива. С поредицата от затворени срещи се цели да се фокусират нуждите на трансполовите хора в България. Важно е да се покажат добрите примери, като се поканят открити транс хора, които да споделят своя опит. Инициативата ще започне със среща в рамките на Прайд месеца, като поканените лектори са Антоний Христов и Мелиса Рангелова. Сингъл Степ, която консултира все по-голям брой транс хора, ще предостави възможността присъстващите да получат психологична, здравна и юридическа консултация от специалистите: Анна Жукивская, Момчил Баев и Наташа Добрева.

Промяната на обществените нагласи спрямо трансполовите хора е много сложна задача, която изисква специален подход. Точно такъв е подходът към темата в документалния филм “България в транс” и фотографската изложба “Другите българки”. Автор и на двата проекта е Михаил Вучков, който работи по изложбата “Другите българки” от 2010 година. Той е вдъхновен от личните истории на цяла група транссексуални момичета в България. Картините показват, че независимо от крайната маргинализация на тази общност у нас, тя съществува и краси обществото ни. Фотографските възстановки правят паралел с картините на Майстора, който е запечатал последните българки, подчинени на патриархалните порядки, чиято маргинализация тогава е сходна с тази на транссексуалната българка днес.

Режисурата на документалния филм “България в транс” е поверена на Теодора-Косара Попова, получила престижна и даже историческа номинация за така наречения студентски “Оскар” за „Чуждестранен документален филм“ на Американската филмова академия. „България в транс“ цели да направи безпристрастен портрет на транс общността у нас, като разкаже личните истории на транссексуалните момичета, взели участие в изложбата “Другите българки”.

И двата проекта ще бъдат представени в Деня на жената, 8 март 2022 година.