РИО ПРИВЕТСТВА ПЪРВАТА ЖЕНЕНА ЕДНОПОЛОВА ДВОЙКА АТЛЕТИ В ОЛИМПИЙСКАТА ИСТОРИЯ

Тазгодишната Олимпиада е четвъртата, в която британските хокеистки Кейт Ричардсън-Уолш и Хелън Ричардсън-Уолш се състезават заедно. Дългогодишните съотборнички участваха в историческата игра през 2012 в Лондон, когато Великобритания спечели първия си златен медал за хокей от две десетилетия.

Walking the blue carpet to see the @eddieeaglemovie premiere! #eddiepremiere

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

A photo posted by Kate Walsh (@katewalsh11gb) on

И в Рио двете жени постигнаха нещо историческо – те са първата женена еднополова двойка, състезаваща се на Олимпийски игри.

Връзката на Кейт и Хелън е нещо като олимпийска любовна история. Те се познават още от деца, играли са заедно повече от десет години и направиха олимпийския си дебют през 2000 в Сидни. Започнали да излизат заедно едва през 2008, след като Кейт развали годежа си с Брет Жерард, бившия капитан на британския мъжки отбор по хокей. През 2013 Кейт и Хелън се ожениха в Оксфордшайър, сляха фамилните си имена и поканиха целия си отбор на сватбата.

Bronze medallists!

A photo posted by Kate Walsh (@katewalsh11gb) on

„Ние сме двойка, обичаме се и играем в един отбор,“ казва Кейт в интервю за BBC. „Мисля си, че заради силната подкрепа на съотборничките и семействата ни, ние също не намираме нищо странно или различно [в съчетанието между лично и професионално партньорство].“

Общо 44 ЛГБТИ атлети се състезават в Рио, показва изчисление на списание Outsports. Това е близо два пъти повече отколкото в Лондон преди четири години.