Freepik

ЕСПЧ: Полските закони за еднополовите двойки нарушават Кодекса за правата на човека

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че липсата на правно признаване и защита на еднополовите двойки в Полша е в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека.

Решението от вторник (12 декември) е свързано с пет еднополови двойки, чиито молби за сключване на брак са били отхвърлени от полските власти, които са заявили, че бракът може да бъде само между мъж и жена.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Съдът счете, че полската държава не е изпълнила задължението си да осигури на жалбоподателите конкретна правна рамка, предвиждаща признаване и защита на техните еднополови съюзи„, се казва в изявление на ЕСПЧ.

Това неизпълнение е довело до невъзможност на жалбоподателите да регулират основни аспекти от живота си и е представлявало нарушение на правото им на зачитане на личния и семейния им живот.

Полша често е обект на критики заради анти-ЛГБТ законите си, като еднополовите бракове и осиновяването все още са незаконни. В резултат на това три поредни години страната е оценявана като най-лошата в ЕС за живот на ЛГБТИ+ хора.

Изглежда обаче, че климатът за ЛГБТИ+ общността в Полша се променя, като през октомври общността празнува, след като дясното правителство загуби мнозинството си на знакови избори.

След победата си бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск положи клетва като министър-председател в сряда (13 декември).