Румънският конституционен съд подкрепи признаването на гей семействата

В изненадващ развой на събитията в Румъния, конституционният съд на страната отсъди вчера, че гей двойките трябва да имат същите семейни права като хетеросексуалните хора. Решението е в остро противоречие с планирания за след седмица референдум, който изцяло ще изключи гей двойките от конституционната дефиниция на брака и ще направи брачното равенство изключително трудно за узаконяване в бъдеще.

Съдът постанови, че еднополовите двойки имат същите права на личен живот и семеен живот като хетеросексуалните, затова трябва „в дългосрочен план да получат облагите от правно… признаване на своите права и задължения“. Решението е по делото на румъни-американска двойка, която поиска от румънските власти американския партньор да получи право на постоянно пребиваване. По казуса по-рано тази година се произнесе Съдът на Европейския съюз, който отсъди в полза на съпрузите.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Историческото решение идва дни преди референдума, насрочен за 6 и 7 октомври. Той бе иницииран от група, наречена „Коалиция за семейството“, и е активно подкрепян от Православната църква. За провеждането му се подписаха 3 милиона румънци, след което парламентът и дори конституционният съд дадоха зелена светлина.

В момента конституцията на Румъния определя брака като съюз между “съпрузи”. Авторите на референдума искат определението да бъде променено на “мъж и жена”.

Опозицията срещу еднополовите връзки в Румъния е жестока. Хомосексуалността там бе декриминализирана едва през 2002 и обществените нагласи са изключително негативни. Заедно с България, Полша, Словакия, Литва и Латвия, Румъния не предоставя никаква правна защита на еднополовите двойки и не признава браковете им, сключени в чужбина.