Румъния ще гласува за анти-гей дискриминация в конституцията на 7 октомври

В решение, издадено вчера сутринта, румънският конституционен съд одобри предложението за референдум за нова дефиниция на семейството в основния закон на страната. Съдът бе последната надежда на ЛГБТ+ активистите да спрат хомофобния референдум, който е планиран за 7 октомври.

В момента конституцията на Румъния определя брака като съюз между “съпрузи”. Авторите на референдума искат определението да бъде променено на “мъж и жена”. Ако референдумът бъде успешен, както се очаква, ще бъде изключително трудно в бъдеще да бъде узаконено брачното равенство.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Миналата седмица румънските депутати подкрепиха с голямо мнозинство планирания референдум, който бе иницииран с петиция, която събра 3 милиона подписа. 107 депутати гласуваха “за”, едва 13 “против”, а седем се въздържаха.

„Този референдум на практика иска от гражданите да одобрят законова дискриминация срещу своите съседи, колеги, приятели и роднини,“ заяви Катрин Хюхендубел от ИЛГА-Европа.

Нейният колега Арпи Аветисян добави: „Румъния има отговорност да защитава всичките си граждани – хетеро и ЛГБТИ. Дефиницията на ‘семейство’, предложена от поддръжниците на този референдум е просто неточна; тя обхваща много ограничена част от онова, което семейството означава за хората през 2018. Тя е и далеч от реалността и многообразието на семействата, признати от международните правозащитни институции и европейските съдилища.“

Опозицията срещу еднополовите връзки в Румъния е жестока. Хомосексуалността там бе декриминализирана едва през 2002 и обществените нагласи са изключително негативни. Заедно с България, Полша, Словакия, Литва и Латвия, Румъния не предоставя никаква правна защита на еднополовите двойки и не признава браковете им, сключени в чужбина.