Разглежда се делото за хомофобия срещу Милена Славова

Приз последните дни социалните мрежи са пропити от гневни постове в подкрепа на Милена Славова във връзка с предстоящото ѝ дело на 13 септември за дискриминация във Върховния административен съд. Сред вълната от подкрепа се появи и петиция, която самата Милена споделя на фейсбук страницата си, съобщава Клуб Z.

Въпреки огромния социален отзвук, както в подкрепа, така и срещу Славова, големите медии не отбелязват случващото се, а яснота около причината за делото – няма.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Всичко започва от жалба от Младежка ЛГБТИ организацията „Действие“ и две физически лица към Комисията за защита от дискриминация през юни 2021 г. когато Милена заяви в социалните мрежи позицията си относно София Прайд. Във фейсбук тя написа:

“Сигурна съм, че НЕ ПОДКРЕПЯМ ГЕЙ ПАРАДИТЕ! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци. И не се извинявам за думите си.“

По-късно в „Здравей, България“ от същата дата – 22 юни 2021 г. Славова открито използва език на омразата, разказа куп лъжи и представи невярна информация относно това какво се случва по време на София Прайд, заедно с изказвания от рода на „ние ви гледаме, въпреки че не искаме“, „натрапвате се“, „вие сте арогантни“ и пр.

Така КЗД образува през септември преди 2 години преписка срещу изпълнителката. В опит да внесе яснота, Милена обяснява преди няколко дни случая така: „спечелихме първото дело. Второто го спечелиха те. На 13.09. е делото пред Върховния съд.“

Всъщност първото произнасяне на Комисията за защита от дискриминация всъщност е в полза на Милена Славова. Със свое решение от юни 2022 г. комисията казва, че Славова няма нарушение – нито е осъществила дискриминация по признак „сексуална ориентация„, нито пък е осъществила тормоз, подбуждане към дискриминация и пр.

Комисията заключава, че изказването на рок певицата „изразява неодобрението на ответната страна към посочената форма на изява и по никакъв начин не обективира омраза и агресия спрямо ЛГБТИ.“

Оставя без уважение искането за глоба. Срещу този отказ на комисията да глоби Милена пред Административен съд-София град „Действие“ повдигат жалба.

АССГ се произнася в полза на активистите – на 12 октомври 2022 г. отменя решението на КЗД и връща преписката за ново произнасяне. Първоинстанционният съд заключава, че тя е „осъществила дискриминация… под формата на тормоз по признак „сексуална ориентация”.

Изказаното от нея мнение „Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци“, „Ние ви гледаме, въпреки че не искаме“, „Виждат ви много хора, които не искат да ви виждат. И деца.“, „Натрапвате се“, „Вие сте арогантни“ има за резултат накърняване на достойнството и създаване на враждебна, обидна или застрашителна среда за хората с различна сексуална ориентация„, смята съдът.

На 13 септември, непосредствено преди делото, се готви протест в подкрепа на Славова пред ВАС, а резултатът от делото предстои да разберем.