Гей мъж в Латвия стана жертва на жестоко хомофобско убийство

Латвиец бе запален в потенциално престъпление от омраза и почина от нараняванията си.

На 22 април Артис Яунклавис се събудил от крясъците на съквартиранта си Нормундс Киндзулис, който бил погълнат от пламъци пред входната им врата. Смята се, че той бил запален от съсед с хомофобски нагласи.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Нормунс гореше като жива факла. Опитах се да потуша пламъците. Взех го и го занесох във ваната, но изгарянията му бяха много тежки. Дрехите се бяха изпържили върху кожата му“, разказва Артис пред „Delfi“.

Заместник-началникът на държавната полиция Андрей Гришинс заяви: „Ще разследваме случая обективно, независимо от принадлежността на хората към определена общност. Държавната полиция никога не е разделяла хората по каквато и да било принадлежност в разследванията си.“

Противоречиви реакции предизвика изявлението на прокурора Катажина Царева, която разказа пред медиите, че жертвата Нормундс Киндзулис, който работел като парамедик, е страдал от психично заболяване и вероятно е бил принуден на отнеме сам живота си от своя хомофобски съсед. Гришинс напомня, обаче, че довеждането на някого до ръба на самоубийство също е престъпление.

Според местни медии съседът на Артис и Нормундс е искал двамата да се изнесат не само от апартамента си, а и от града. Двамата са докладвали многократно заплахите, които са получавали, но полицията не е предприела никакви мерки.