Прокурорска проверка по сигнал срещу кампанията на „София Прайд“

Почти два месеца след София Прайд, нито полицията, нито прокуратурата, нито Комисията за защита от дискриминация са предприели стъпки във връзка с вандализираната кампания „Нашето семейство те кани на София Прайд“. Вместо това, Софийската районна прокуратура е започнала проверка дали кампанията заплашва установения правов ред в държавата, дали насажда сексизъм и дали представя еднополовото семейство като висша ценност.

По този повод представители на фондация GLAS и Български хелзинкски комитет бяха извикани в СДВР, за да дадат обяснения и „да посочат точния брой гей двойки, участвали в кампанията и точния брой семейства от мъж и жена, сключили законен брак съгласно Конституцията на РБ, както и семействата, които не са гей двойки“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Това е текст от прокурорската проверка, която е започнала по сигнал на Инициативния комитет за свикване на референдум срещу „джендър идеологията“, организиран от БСП.

В сряда в СДВР бяха извикани и участниците в кампанията – Галина и Елена, за да дадат обяснение защо са си позволили да се снимат с децата си и да твърдят, че са едно нормално и почтено българско семейство. Трябваше да даваме обяснения защо сме го направили. Винаги се съобразяваме с тяхното желание или липса на желание“, каза Галина пред BTV.

Това е тормоз, който ние няма да толерираме. И в който за огромно наше съжаление, съучастници стават МВР и Прокуратурата на РБ. Ще предприемем действия по сезиране на международните институции и наши партньори.“ коментират организации от организационният комитет на София Прайд.

Това е поредният случай на озадачаващи действия от страна на органите на реда след като Криминална полиция разследваше не щурмът на привърженици на Възраждане в LUCKY Дом на киното, а дали прожекцията на филма „Близо“ не е разпространение на порнография.