Програмата на Sofia Pride Arts продължава с три вълнуващи изложби

Програмата на фестивала Sofia Pride Arts 2021 вече е факт. Тя се състои от четири изложби, две от които ще бъдат открити съвсем скоро.

Севда Семер откри тазгодишното издание с „Две сили, които се създават“. Представихме ви събитието, което беше в Галерия +359, със специално интервю с авторката.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Втората изложба от програмата е „Lucid Eyes“ на фотографката Веселина Николаева, която може да бъде разгледана до 10 юни в Галерия Синтезис (бул. Васил Левски 55). В нея можете да видите портрети в човешки ръст, които изглеждат по-живи от много хора, които срещаме в ежедневието си – особено сега, когато към социалните маски се добавят и медицински. На територията на изложбата топлината и откритостта не се крият под пластове от социални правила. Основното правило е просто – доверие за доверие. Хората от снимките допускат зрителя във вътрешния си свят, но и сякаш гледат в неговия. Изложбата включва 21 портрета и 2 пейзажа, кадри от бленувания външен свят.

„Lucid Eyes“ – Веселина Николаева

На 1 юни ще бъде открита и изложбата „Show Me Your Colours“ в Rainbow Hub (бул. Дондуков 22A), в която участват Елисавета Въчева, Кристиян Чалъков, Paper Daddy aka Калоян Русинов, Петя Денева, Теодора Дончева – Теч и Ясен Згуровски. Шестимата куиър артисти получават по един цвят от спектъра на дъгата, чрез който да представят същността си. Резултатът е в едно сякаш общо платно, изградено от цветните идентичности на авторите – свободни, смели, свръх-сексуални, романтични, нежни, забавни, светли и предизвикателни. Своеобразната дъга намира своето най-подходящо място – в общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub, където ще остане и след края на изложбата. В пространството са показани още и фотографии на Радина Ганчева, които сякаш заличават границите между полярността на половата идентичност и изразяване в лицето на модела пред обектива.

„Show Me Your Colours“ – Кристиян Чалъков

Между 21 и 27 юни в Галерия Credo Bonum (ул. Славянска 2, вход от Бенковски) ще може да разгледате и изложбата „Love Will Not Tear Us Apart“ на Borislava Made It & Stalker since 1993. „Тази изложба ознаменува едно малко нещо от живота. Нещо, което не може да се докосне, види или чуе… всъщност, това нещо е част от нас. И можеш да си кажеш, че това е просто чувство, но какво чувство, бихме ти казали ние… ЛЮБОВ. И не, не говорим за изтърканата любов от филмите, романите и поемите. Искаме да отпразнуваме моментите на чистата любов. Когато рисуваш върху салфетка, докато вечеряш, когато си отегчен до смърт, но същевременно имаш пеперуди в стомаха си, когато галиш кучето си, миришеш косата на гаджето си, гледаш себе си в огледалото“, споделят двете.

„Love Will Not Tear Us Apart“ – Borislava Made It & Stalker since 1993