Петиция призовава българските институции към действия по проблемите на гей двойките у нас

„Ние сме Лили и Дари. Заедно сме от почти 9 години. Ние сме една от хилядите еднополови двойки в България, които живеят извън закона, в правен вакуум.“

Така започва текста на петиция, адресирана до президента, правителството, народното събрание, омбудсмана, медиите и гражданското общество в Българи. Двете жени разказват историята си в подробности – от брака си във Великобритания до съдебната им битка с българските институции да го признаят.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Но мъките им не свършват дотук.

„От 2016 г. правим опити да имаме дете чрез асистирана репродукция. След 5 неуспешни опита кандидатствахме към Фонда за асистирана репродукция, който отпуска финансова помощ на двойки жена-мъж или на самотни жени с доказани репродуктивни проблеми. Отказаха ни! Отказаха ни, защото в заявлението написахме, че имаме брак и записахме имената си като съпрузи.“

Сред инициаторите на петицията са още Младежка ЛГБТ организация „Действие“, Фондация „GLAS“, сайтът „Маргиналия“ и Фондация „Ресурсен център Билитис“.

„България е една от малкото страни в Европейския съюз, която няма правна защита за семействата на партньори от един и същи пол“, посочва се в петицията. Авторите призовават институциите и обществото да работят за „предприемане на активни действия за промяна на законодателството на РБ и привеждането му в съответствие със законодателството на ЕС, така че да се признават съществуването и правните последици от законно сключените граждански бракове и партньорства между лица от един и същи пол в други държави-членки“.

Можете да добавите подписа си тук.