Очаква се престъпленията от омраза да нараснат по време на президентската надпревара през 2024

Нов доклад предупреждава, че престъпленията от омраза вероятно ще се увеличат по време на президентската надпревара за Белия дом през 2024 г., тъй като групи, сред които неонацисти, се опитват да „водят война срещу демокрацията„.

Проучването, проведено от групата за граждански права The Leadership Conference on Civil and Human Rights (LCEF), анализира данните на ФБР за престъпленията от омраза през последните 15 години. По време на последните четири цикъла на президентски кампании се очертава „несъмнена закономерност„, която показва, че по време на избори броят на регистрираните престъпления от омраза се увеличава.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В доклада се констатира, че настоящата обстановка е „изпълнена с възможности тенденцията за увеличаване на омразата да продължи“ и на изборите през 2024 г. Главният изпълнителен директор на LCEF Мая Уайли заяви пред Black Entertainment Television (BET), че това „показва една изключително тревожна и за съжаление не толкова изненадваща тенденция„.

Според доклада през 2008 г. историческото избиране на Барак Обама, първият цветнокож президент на САЩ, е предизвикало увеличаване на престъпленията от омраза срещу чернокожите и засилено организиране на неонацистки групи. Положението се влоши когато Доналд Тръмп се кандидатира за президент през 2016 г., тъй като той „овласти белите националисти и им предостави още по-голяма платформа„.

В месеца, в който Тръмп беше избран, престъпленията от омраза в САЩ бяха най-високи от повече от когато и да било през последното десетилетие.

This material is produced with the support of the Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the US. The opinions expressed in this publication do not necessarily represent those of the Black Sea Trust or its partners.