Нуждата от психотерапия за ЛГБТ младежи

 
BHK Banner
 

Отивам до магазина. На път за там група момчета ми крещят ругатни от другия край на тротоара. Касиерката ме гледа и обслужва с пренебрежение. След това тръгвам да се прибирам и някой ме настига да ме пита за часа. Няколко човека ме сочат с пръст. Аз се правя, че не ги виждам. Видях ги. Просто ми се иска нищо от това да не се случваше.

За съжаление, това е реалността и част от ежедневието на един ЛГБТ младеж в България. Разказаната история е преживяване, развило се в рамките на един час. Нека си представим какво се случва за цял ден, цяла седмица, цял месец или цял живот – от първите признаци на индивидуалност в детството ни до развитата ни същност. За съжаление, травмите са гарантирана част от живота на ЛГБТ хората. Носим ги неосъзнато всеки ден като товар.

Тук се намесва психотерапията и помощта от терапевт. Всички имаме нужда от нея. Често е много трудно да направим първата крачка и да започнем да я търсим. Следим физическото си здраве много по-строго от психическото ни, а то е също толкова важно.

Наскоро научих за проекта на фондация GLAS за безплатни терапевтични сесии за ЛГБТ хора по време на пандемия „Кабинет Дъга„. Да се запиша и да започна да си помагам беше едно от най-смелите и добри решения, които съм взимала тази година. Дори успях да убедя партньора ми и  една приятелка да започнат и те, тъй като лично наблюдавах ежедневната им болка, изразена чрез думи.

Терапията с психолог не е глупост, не е лукс и не е губене на време. Тя е необходимост. ЛГБТ+ общността има спешна нужда от тази подкрепа. Често събираме най-грозното и болезнено в себе си и това е начина да го освободим. Потърсете помощ. Дайте си шанс.

автор: Исобел (транс активист и артист)

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина