Новият късометражен филм на Слава Дойчева „Черупки“ с премиера в София на 30 май

Световната премиера на „Черупки” се състоя през 2020 г. на кинофестивала в Сараево, а първата среща на филма с българската публика бе във Варна на 38-мия фестивал „Златна роза”, където беше единственият отличен от журито късометражен филм. Селектиран за фестивалните конкурси в Талин, Котбус (награда за най-добър режисьор), Белград, София, Москва, както и за предстоящите издания на фестивалите в Загреб, Измир, Мумбай, Хуеска и други, филмът най-после ще бъде представен на по-широк кръг публика на специална премиера на 30 май, неделя, от 19:00 часа, в The Steps, организирана от КЛАС Филм и фондация ГЛАС.

Кинокритикът Ирина Иванова пише за “Черупки”:

 
L’N’Q: House & Disco
 

Слава Дойчева разказва – с пулс поне 140 удара в минута – историята на едно несъстояло се Възкресение. Възкресението на връзката между дъщеря и баща, опъната доскъсване заради житейския избор на дъщерята да живее свободно и открито с момичето, което обича и заради отказа на бащата да приеме този избор.

„Черупки“ е изключително прецизно и майсторски изграден, психологически точен и съвършено акордиран, без нито една излишна сцена, излишна дължина или дори излишна реплика, като богатството и емоционалността на разказа по никакъв начин не са пострадали, напротив. Малкото е повече – това е тайната на филма. Както и неговата здрава конструкция – много добре обмислена и след това построена с безмилостна дисциплина.

Слава Дойчева е направила филма си едновременно с трескаво нетърпение и с хладнокръвие и той сякаш се движи на две скорости – вътрешно интензивен, наситен с емоции, със стаен гняв, отчаяние, силно желание, а отвън притихнал, изчакващ. Играта с необичайните гледни точки, с омагьосаните, почти стряскащи цветове (кървавочервените великденски яйца, яркочервеното яке на Невена, изумрудената зеленина на пролетта) е всъщност най-завладяващият елемент на филма, защото те кара не просто да съпреживееш историята, но и да усетиш вкуса на киното с всичките си сетива. В този 15-минутен филм има много, много любов към киното.”

Главните роли във филма са поверени на непрофесионални актьори – Стела Стойнова и бащата на Слава – Иван Дойчев.

Самата Слава започва филмовия си път на 16г. с ролята на Раша в “Обърната елха” на Иван Черкелов, а с участието си в “Раци” печели наградата за Най-добра поддържаща женска роля на Българската филмова академия. През 2013г  завършва магистратура по кино-режисура в Лондонското филмово училище. С късометражните си филми има над 70 фестивални участия и 15 международни награди. Участвала е в кампусите за таланти на фестивалите в Берлин, Локарно, и Сараево. Със сценария на „Черупки“ печели голямата награда на European Short Pitch през 2019г.

Продуцент на филма е Росица Вълканова (КЛАС Филм), в чиято филмография са емблематичните за българското кино от последните 20 години филми “Писмо до Америка” (2000), “Обърната елха” (2006), “Подслон” (2010), “Прокурорът, зщитникът, бащата и неговият син” (2015), “Безбог” (2016), документалните “45 градуса по Азарян” (2009), “Опит за биография на лицето “Х” (2015), късометражният “Срам” (2017) и други.