Номинациите в подкрепа на ЛГБТИ+ каузите в „Човек на годината“

В тазгодишното издание на конкурса „Човек на годината“, организиран от Българския хелзинкски комитет, провеждащ се от 2008 година насам и отличаващ лицата, допринесли извънредно в защита на правата на човека, присъстват две номинации в областта на ЛГБТИ + активизма.

Петър Кьосев, адвокат и народен представител

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Депутатът от „Продължаваме Промяната“ адвокат Петър Кьосев е номиниран от активиста Васил Василев, по повод усилията и публичната му позиция за промените в Наказателния кодекс.

На 28 юли 2023 на заседание на НС се прие Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който се предвиждат по-тежки наказания за престъпления, извършени с мотив сексуалната ориентация на жертвата. Формалният повод за тези промени беше и решението на ЕСПЧ по делото „Стоянова срещу България“, по повод убийството на Михаил Стоянов през 2008 г. в Борисовата градина.

Снимка: Йорданка Атанасова 

С неуморния си труд, адвокат Кьосев се доказа като горещ застъпник за правата на ЛГБТИ+ хората. Трудът му и на неговите колеги по изготвяне на промените в НК, както и смелостта да се застъпи за група хора, традиционно игнорирана от българските политици, заслужават вечно признание от българската ЛГБТИ+ общност.“ допълва мотивите си Васил Василев.

Дарина Коилова, Лили Бабулкова, адвокат Деница Любенова и екипът на ЛГБТИК+ организация „Действие“

Гражданските активисти Ивелина Паничарова и Радослав Стоянов, както и фотографката Вера Гоцева са дали своята номинация със следните мотиви:

Лили и Дари – за тяхната смелост да се борят за правното признаване на брака си в България, сключен преди години във Великобритания и за всички негативи, които преживяват от обществото и институциите.

Верижните откази на община Люлин да признае реално съществуващият им документ, доказващ бракът им, доведе до осъждане на България в Европейския съд по правата на човека. На 5 септември 2023 г., съдът постанови решението си по и установи, че като не е осигурила правна форма за уреждане и признаване на семейните отношения на еднополови двойки българската държава е нарушила правото им на личен живот по чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека.

За адвокат Деница Любенова и екипът на ЛГБТИ организация „Действие“ номиниралите са дали за мотив дългогодишната работа на г-жа Любенова, както и на цялата организация, конкретно по случая с Дарина и Лили, зад който случай стоят дни на изписани страници, неуморен труд и емоции.