НИТО ЕДНА ПОВЕЧЕ: Шествие за правата на жените

За седма поредна година Феминистки мобилизации организират шествие за правата на жените. И тази година по традиция то е на 8 март от 19:00 ч., на пилоните на НДК

Ето какво споделят организаторите:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

8-ми март е ден, който вече над сто години обединява феминистки движения от цял свят в искането за достоен живот и достойни условия на труд за всички жени. Много от тези движения в историята са представлявали и едни от най-силните гласове против военните действия, неравенствата, полово-базираното насилие и колониализма по света, както през изминалия 20-ти век, така и в настоящия.

С гняв и тъга отчитаме, че в България от началото на 2023 г. ВСЯКА СЕДМИЦА ЕДНА ЖЕНА губи живота си поради домашно и полово базирано насилие от свой близък или партньор!

Междувременно на 27 януари представители от БСП, Възраждане и ГЕРБ гласуваха против Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие (ЗИД на ЗЗДН), залагайки за пореден път предизборно на грозна и евтина пропаганда срещу жените и ЛГБТИ+ хората в България, обричайки десетки хора на смърт, както и 1 милион жени на това да продължат да страдат от насилие всеки ден, без ефективно законодателство и достъп до превантивни мерки.

През изминалата година отново станахме свидетели на задълбочаваща се политическа и икономическа криза. Главоломното поскъпване на стоки от първа необходимост и базовите хранителни продукти в България, най-бедната страна в ЕС, ежедневно лишава хората от достоен живот и обрича бедните на мизерно съществуване.

Всички тези развития имат непропорционално голям негативен ефект върху жените, особено върху жените от етнически и малцинствен произход, мигрантките и бежанките, бедните жени, жените с увреждания и ЛБТИА+ жените. Някои останаха без покрив над главата си, други се борят със заплахата да загубят дома си, докато цените на имотите достигат космически висоти. Нека не забравяме и че почти половината от жените, живеещи самостоятелно, живеят под прага на бедността.

На този 8 март отново ще заявим непримирението си с неравенствата и ще издигнем глас срещу войната, тиранията и насилието, рушащи животите на стотици хиляди хора. Присъединете се към нас!