НОВ ИМПЛАНТ МОЖЕ ДА „РЕВОЛЮЦИОНИЗИРА“ ЛЕЧЕНИЕТО НА ХИВ

Нов начин за администриране на лекарства за ХИВ може да „революционизира“ начина, по който тези, които живеят с вируса ще получават лечение.

Подкожният имплант, горе долу с размер на клечка за кибрит, прилича на контрацептивния имплант и може да достави антиретровирусни лекарства на ХИВ-позитивни пациенти. Според учените в научния институт „Оук Крест“ в американския щат Калифорния, новият имплант може да предложи по-ефективен начин за предоставяне на лечение, тъй като той елиминира нуждата за всеки пациент да помни да си взема лекарствата редовно. В ранни тестове на импланта и в първите 40 дни не са налице странични ефекти. Данните са публикувани в списание „Антимикробни агенти и химиотерапия“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Д-р Марк Баум, който води изследването и е основател на „Оук Крест“, споделя: „Доколкото ни е известно, това е първият имплант, който ще бъде използван за тази цел. Това ново устройство ще революционизира начина на третиране или превенция на ХИВ или СПИН, тъй като доставя мощни анти-ХИВ лекарства и елиминира едно от ключовите препятствия в превенцията на ХИВ/СПИН – придържането към правилните изисквания за дозировка.“

Баум отбелязва, че някои пациенти понякога не са способни да вземат лекарствата си редовно и според предписанията на лекаря. „40 милиметровият имплант може да елиминира нуждата от това. Жалко е, но пациентите не винаги следват предписанията за дозировка. При клиничните тестове непостоянното администриране на лекарства води до силно променливи резултати. Това е, което подбуди интереса ни във възможната употреба на подкожен имплант за превенция на ХИВ. Нашият подкожен имплант се използва по същия начин, както контрацептивен имплант.“

„Импланът се поставя и вади лесно и осигурява продължително освобождаване на потентното про-лекарство tenofovir alafenamide. Това е около 10 пъти по-силно срещу ХИВ от tenofovir disoproxil fumarate – друго про-лекарство, което успешно предотвратява предаван по сексуален път ХИВ, когато бъде използвано профилактично“, допълва още д-р Баум.