Най-вълнуващите прайдове по света през 2020 година

Докато очакваме с нетърпение подробностите около предстоящото издание на София Прайд, което ще се проведе на 13 юни тази година, ви представяме най-големите и вълнуващи прайдове по света и ще ви посъветваме, в случай, че решите да посетите някои от тях, да си резервирате хотелска стая възможно най-скоро.

São Paulo Parada do Orgulho:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Известен като прайда в Сао Пауло, Parada do Orgulho събира около 4 милиона души всяка година и това го прави най-големия прайд в света. Някои песимисти поставят цифрата под съмнение, но при всички случаи никой не може да се оплаче от приветливостта на местната куиър общност. Тази година Parada do Orgulho също ще се проведе на 14 юни, а организаторите споделиха, че темата ще е свързана с думата ‘демокрация’.

Chicago Pride:

Малко са градовете, които през последните години се стараят повече от Чикаго да привлекат ЛГБТ+ посетители. Прайдът там ще продължи цял месец и ще се състои от множество събития, включително концерти, семинари, танцови спектакли, религиозни служби, театрални постановки, филмови прожекции, спортни състезания и специално шествие за лесбийките. Основното шествие ще се проведе на 28 юни.

Amsterdam Pride:

Парадът на лодките в Амстердам си остава едно от най-вълнуващите и различни прайд събития в света. Вместо да шестват по улиците, жителите на холандската столица се възползват от известните си канали. Тази година събитието ще се проведе на 1 август и ще бъде част от дълга програма, продължаваща от 25 юли до 2 август.

Singapore Pink Dot:

Pink Dot е сингапурската версия на Прайд, която се провежда всяка година, въпреки че гей секса все още е забранен със закон в страната. Мястото е Hong Lim Park, дрес кодът е розово. датата е 27 юни, а снимките от въздуха винаги са невероятно красиви.

San Francisco Pride:

San Francisco Pride е един от най-старите прайдове в САЩ, а тази година ще се проведе в рамките на три дни. На 26 юни транс общността ще окупира улиците, на 27 юни лесбийките ще продължат да държат настроението, а на 28 юни ще се проведе голямото и главно шествие. Темата тази година е „Поколението на надеждата“.

EuroPride 2020: Thessaloniki:

Съседите ни от Гърция ще бъдат домакини на Евро Прайд тази година между 20 и 28 юни. Организаторите все още не са обявили допълнителни подробности за събитието, но при положение, че Солун е културната столица на Гърция, очакванията ни са високи. Макар и местната гей сцена да не може да се сравнява със страните от Западна Европа, Гърция е популярна туристическа дестинация с красиви улици и пейзажи, така че може да очакваме т.нар. InstaGays да се развихрят.

Queer Azaadi Mumbai Pride:

Queer Azaadi Mumbai Pride (azaadi означава ‘свобода’ на хинди) е енергично ЛГБТ+ шествие под звуците на бангра барабани. Тази година събитието се проведе на 1 февруари, но тематичните прайд партита все още продължават. Индия легализира гей секса едва през 2018 година, но прайд шествието може да се похвали с 12-годишна история и продължава да се разраства с всяка следваща година.

Toronto Pride:

Toronto Pride e най-голямото прайд шествие в Канада. Тази година то ще се проведе между 26 и 28 юни. Очакванията за броя на посетителите са високи, тъй като миналата година събитието привлече 1,700,000 души. Макар и през изминалите години политически групи с лозунги „Queers Against Israeli Aparatheid“ и „Black Lives Matter“ да предизвикаха противоречия, това е напълно нормално и очаквано от град с такова многообразие в общността.

Sydney Mardi Gras:

Популярният фестивал Sydney Mardi Gras тази година продължава между 14 февруари и 1 март. Програмата включва разнообразие от събития и купони, които ще задоволят интересите на всеки. Главният уличен парад ще се проведе на 29 февруари, в компанията на поп звездите Dua Lipa и Kesha.