Лични данни на транс хора се изискват от главния прокурор на Тексас

Съобщава се, че анти-ЛГБТИ+ главният прокурор Кен Пакстън е искал информация за промяна на пола в шофьорските книжки.

Това лято служителите на главния прокурор на Тексас Кен Пакстън се опитаха да съберат информация за транс хората в щата въз основа на това кой е променил пола си в шофьорските си книжки. Лице от кабинета на Пакстън е поискало от Тексаския департамент за обществена безопасност да предостави списък на тези жители, съобщава The Washington Post.

Заради тази молба ръководителят на отдела за шофьорски книжки на департамента изпратил имейл до колегите си, в който пише: „Нужен е общият брой на промените от мъж в жена и от жена в мъж за последните 24 месеца, разбит по месеци. Първоначално няма да ни трябват номерата на DL/ID, но по-късно може да се наложи да ги имаме, ако се наложи ръчно да търсим документи„. The Post получи копие от имейла.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Отделът обаче не е предоставил информацията на службата на главния прокурор поради логистични проблеми. Служителите на обществената безопасност са открили 16 000 случая на смяна на пола, но са заявили, че ще трябва да прегледат всички тях ръчно, за да видят защо е направена всяка промяна.

Пакстън, републиканец, има история на анти-ЛГБТИ+ прояви и особено анти-транс такива, а активистите за граждански права наричат искането възмутителен опит за нахлуване в личния живот на транс тексасците. Наред с други неща, Пакстън е печално известен с това, че е написал доклад, в който грижите за младежи, които потвърждават пола, са определени като насилие над деца – доклад, който е обявен за използване в институциите.

Въз основа на това републиканецът Грег Абът нареди на щатските органи за закрила на детето да разследват родителите, които позволяват на децата си да получават такива грижи. Повечето от разследванията са блокирани от съда, докато текат съдебните дела, но искането показва, че след децата, Пакстън сега преследва транс възрастните.

The Post потърси коментар от офиса на Пакстън, но не получи отговор.