ЛГБТИ+ активисти от различни държави направиха живо знаме дъга по време на Световното първенство по футбол в Русия

Шестима ЛГБТИ+ активисти от Испания, Холандия, Бразилия, Мексико, Аржентина и Колумбия пропътуваха целия път до Русия, където в момента се провежда Световното първенство по футбол, за да направят живо ЛГБТИ+ знаме с телата си. Шарената групичка се снима на различни ключови места в Москва пред очите на нищо неподозиращите полицаи и случайни минувачи, като всеки от тях носеше футболна фланелка в цветовете на своя национален отбор, за да не буди подозрения.

Шестимата активисти са облечени в цветовете на своите национални отбори, за да не будят подозрения у минувачите наоколо.

Инициативата, наречена “Скритото знаме”, беше организирана от испанската Държавна федерация на лесбийките, гейовете, трансджендър и бисексуалните хора (FELGTB) като мирен протест срещу законите, които забраняват т.нар. “гей пропаганда” в Русия, приети преди 5 години. Руското анти-ЛГБТИ законодателство криминализира демонстрацията, популяризирането и разпространението на каквито и да било про-ЛГБТИ материали и символи.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 
Активистите се снимат до полицай.

“Видимостта винаги е рискована, но да бъдеш видим пред хиляди фенове на Световната купа е това, което ни мотивира да направим протеста”, каза президентът на FELGTB Уге Сангил в официално изявление, публикувано миналия петък със заглавие “Любов 1 – Русия 0”.

Активистите седят на мемориал, посветен на Втората световна война, в близост до Кремъл.

Аналогично на Зимната олимпиада в Сочи през 2014 г., Световното първенство по футбол тази година постави Русия в центъра на вниманието и насочи погледите на света за пореден път върху липсата на напредък по отношение на правата на ЛГБТИ+ хората в страната. Положението е особено сериозно в Чечня, където според множество репортажи в руската преса и доклади на руски неправителствени организации през изминалата година властите са провели редица чистки сред гей и бисексуалните мъже.

Активистите в бар до бюст на Ленин.

Участниците в мирния протест в Русия са били избрани чрез отворена покана за кандидатстване, разпространена от FELGTB в своята мрежа от контакти. “Искахме хора, които са активни в своите общности, хора, които са активисти и безстрашни. Важно за нас беше също всяка страна да бъде представена от човек, който наистина е роден там”, обяснява пред информационния уебсайт PinkNews говорител на LOLA MullenLowe – рекламна агенция, базирана в Испания, която е сред организациите, подкрепили инициативата на FELGTB.

Шестимата под портрет на съветския писател Максим Горки в московското метро.

Шестимата активисти се завърнаха невредими у дома, след като прекараха 5 дни в Русия. “От съображение за сигурност от самото начало се разбрахме да не обявяваме инициативата, докато всички активисти не се върнат в родината си”, добави същият говорител на LOLA MullenLowe.

Групата на активистите е съставена предимно от специалисти с творчески професии. Те решават да участват в проекта, защото хомосексуалността е „преследвана, понякога дори със затвор в Русия“.

След завръщането си активистите публикуваха лични изявления в уебсайта на проекта, където изразяват загриженост и притеснение по отношение на участието си в протеста. “Обадиха ми се и дори не се замислих дали да се включа. Щях да припадна от вълнение, въпреки че няма да лъжа, че бях и малко уплашена”, сподели Марта Маркез, писателка и президент на испанска ЛГБТИ+ организация, чиято футболна тениска е представлявала червения цвят в импровизираното човешко ЛГБТИ+ знаме.

„Възползвахме се от факта, че страната е домакин на Световното първенство по футбол в месеца на Прайд, за да изобличим отношението на властите към ЛГБТИ+ хората и да разходим знамето дъга по улиците на Русия“.

Активистът от Бразилия, който носеше жълтата фланелка, пък разказва, че партньорът му бил много притеснен заради рисковете, свързани с инициативата. “”Ти луд ли си?”, ме попита приятелят ми. “Това е наистина опасно””, споделя активистът. “Не се притеснявам за риска. Искам наистина да се включа в проекта”, е отговорът, с който той посрещнал притесненията на партньора си. “В края на краищата това се оказа, че е най-вълнуващият проект, в който някога съм участвал”, допълва младият мъж.

Няма закон срещу хомосексуалността в Русия, но през 2013 г. държавната дума приема закон, който криминализира пропагандата на „нетрадиционни сексуални взаимоотношения“ сред непълнолетни граждани.
Активистите позират с нищо неподозиращи руски гимназисти в деня на завършването им.
Когато снимките на активистите са публикувани в Reddit на 9 юли, реакциите към тях са по-скоро смесени.
Повечето коментатори изразяват положително отношение към визуалното послание на кампанията. Някои обаче критикуват активистите, че не са се държали като гости.