Почина поетът и активист Николай Атанасов

Близките на Николай Атанасов с прискърбие съобщават за преждевременната смърт на поета и граждански активист.

Николай Атанасов е носител на няколко национални награди, между които престижният Бронзов пегас за най-добра дебютна книга на 1999 г. – „Ябълка“ (Свободно поетическо общество) и Златното яйце от конкурса на името на Веселин Ханчев. Също така той е автор на поетичните книги „Органични форми“ (Алтера, 2007), „Манифестация“ (Алтера, 2011) и „Евангелие от Евнух“ (Black Flamingo, 2017) и съставител на първото по рода си изследване на корените на българската ЛГБТИ култура, публикувано в специален брой на Литературен вестник (бр. 19, 2000).

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Атанасов е публикувал текстовете си в списанията „American Poetry Review“, „Chroma Journal“, Akzente, „Алтера“, „Съвременник“, „Витамин Б“, „Пламък“, както и в „Литературен вестник“, „Литературен форум“, „Капитал“, „Сега“ и др. Превеждан е на английски, немски, чешки, унгарски, хърватски и словенски езици. През последните 20 години, Николай Атанасов живееше в САЩ.

Писателят Георги Господинов сподели във Facebook: „Отишъл си е Николай Атанасов, радикален и талантлив, радикално талантлив български поет… Непоносимо (за тогавашното, а трябва да признаем и за сегашното българско общество) писане, лично и политическо, откровено и оголващо. Лек път, Ники… Потърсете го, прочетете…“

Близките на поета имат нужда от помощ, за да пренесат тленните му останки от САЩ в България. Парите могат да бъдат превеждани в Първа Инвестиционна Банка по банкова сметка BG44FINV91501017377238 на името на неговата майка – Милотинка Николаева с основание: „В памет на Николай Атанасов“.