Ще се учредят награди „Николай Атанасов“

Приятели, близки и почитатели на поезията на Николай Атанасов ще учредят награден фонд на неговото име. Със средствата от него ще се награждават автори на социално и обществено-политически ангажирана литература. Това стана ясно на 5 декември по време на благотворително четене на негови стихове в София. Целта на четенето беше да се съберат средства, за да може да се организира транспортирането на тленните останки на Атанасов от САЩ до България.

За смъртта на Николай Атанасов стана известно преди месец, след като издателство Black Flamingo Publishing, което публикува последната му стихосбирка, съобщи тъжната новина на страницата си във Facebook. На благотворителното четене снощи за първи път се съобщи истинската дата на смъртта му – 22 юни. Направените експертизи сочат, че не е починал в резултат на насилие. За смъртта му официално се разбира месеци по-късно, защото междувременно са правени ДНК експертизи, за да се установи, че намереният на плажа на Форт Лодърдейл човек действително е той.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Живеещият от две десетилетия в САЩ Николай Атанасов беше открито хомосексуален. Основна тема на стиховете му е отхвърлянето на хората с хомосексуална ориентация. Стиховете му са превеждани на английски, немски, унгарски, чешки, словенски и хърватски, както и на български, тъй като пише и на английски. Носител е на редица награди.

Междувременно още се събират пари, за да може тленните останки на Атанасов да се транспортират до България, където той да бъде погребан. За да стане това, майка му трябва да отиде лично в САЩ и да посети поне три различни града, за да уреди всички формалности.

Благотворителните продажби на стихосбирките на Николай Атанасов продължават. Последни екземпляри от „Органични форми“ и „Манифестация“, както и списание „Алтера“ с негови публикации ще се предлагат на щанда на „Алтера“ на Панаира на книгата в НДК от 10 до 15 декември.

Банковата сметка, в която се превеждат необходимите средства, е BG44FINV91501017377238 и е на името на майката на Николай Атанасов – Милотинка Николаева. Основанието за плащане е „В памет на Николай Атанасов“.

Източник: Gender.Land