Над 40% от гласоподавателите в България биха подкрепили партия с позитивно отношение към ЛГБТИ хората

Една трета (34,8%) от анкетираните гласоподаватели биха гласували за партия, която подкрепя правата на ЛГБТИ хората, ако позициите ѝ по други важни въпроси съвпадат с техните. А още 6,4% заявяват, че подкрепата им за такава партия би била безусловна. В същото време, 38,3% са против политическата сила, която подкрепят, да заеме про-ЛГБТИ позиция. 20,5% заявяват, че не могат да преценят. Това показват резултатите от националнопредставително проучване, направено от Алфа Рисърч в периода 26 февруари – 1 март 2021, по поръчка на фондация GLAS и Фондация Фридрих Еберт.

Също така, според проучването, мнозинството българи заявяват неутрално или позитивно отношение към реално или потенциално съществуващи ЛГБТИ хора в техния кръг от познати, съседи, колеги и роднини. Близо половината (48,9%) заявяват, че се отнасят или биха се отнасяли към тях като към всички останали – не според сексуалната ориентация, а според човешките им качества. Още 12,9% заявяват, че биха се отнасяли към ЛГБТИ хората с по-голямо внимание в сравнение с останалите, тъй като те често са обект на нападки и обиди.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Резултатите от проучването показват, че политическите партии не трябва да се страхуват да заявят своя позиция на подкрепа по темата за равноправието на ЛГБТИ хората в страната ни. За съжаление, за последните няколко години сме чули единствено мълчание от тяхна страна. А при повечето партии това би довело единствено до затвърдяване, а вероятно и дори привличане на повече електорална подкрепа“, коментира Симеон Василев, председател на фондация GLAS.

Най-висок процент на подкрепа за положително отношение спрямо ЛГБТИ правата изразяват избирателите на Демократична България (75%), следвани от „Изправи се! Мутри вън!“ (58.6%), ГЕБР-СДС и „Има такъв народ“ са със сходните 53.2%. Най-високи нива на несъгласие са изразили избирателите на Воля-НФСБ (66.7%) и БСП (60.9%) и ВМРО (56.3%).

Проучването е проведено сред 1013 души, жители на различни по размер населени места и на
възраст между 18 и 61+ години.