Eric Ward

Ирак отлага гласуването на законопроект, предвиждащ смъртно наказание за еднополови отношения

В понеделник иракските депутати отложиха гласуването на законопроект, който предвижда смъртно наказание или доживотен затвор за еднополови връзки – мярка, която според дипломати от западни страни може да има сериозни последици за политическите и икономическите отношения на Ирак, ако бъде приета.

Законопроектът предвижда доживотен затвор или смъртно наказание за всеки, който участва в „еднополови отношения“. Той също така криминализира обсъждането и популяризирането на теми, свързани с ЛГБТИ+ общността, а нарушителите ще се наказват с минимална присъда от седем години затвор.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Двама депутати, участвали в заседанието, заявиха, че гласуването е било отложено поради недостиг на време и че са останали някои разногласия по предложените изменения. Понастоящем предимно мюсюлманският Ирак не криминализира изрично сексуалните отношения между мъже, но слабо дефинирани клаузи за морал в наказателния кодекс се използват за преследване на ЛГБТИ+ хората в страната.

Парламентът заседаваше, за да гласува законопроекта, само няколко часа преди министър-председателят Мохамед Шиа ал-Судани да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон по време на пътуване, посветено на настояването за повече американски инвестиции.