ЛГБТ+ французин е постоянна жертва на ужасяващо насилие в турски затвор

43-годишният Фабиен Азулай е затворник в Турция от четири години, заради поръчката на малка доза от парти наркотика GBL по време на екскурзия в Истанбул. Той не е бил наясно с факта, че продуктът е бил официално забранен в страната няколко месеца по-рано.

Понастоящем адвокатите на Фабиен се борят той да излежи остатъка от присъдата си във Франция, заради безмилостното антисемитско и хомофобско насилие, което претърпява постоянно заради факта, че е гей и евреин.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Една от адвокатките Карол-Оливия Монтено разказва: „Условията, под които излежава присъдата в Турция са посегателство срещу човешкото достойнство. Другите затворници го принуждават да приеме исляма и да се моли пет пъти на ден. Също така го заплашват с насилие заради сексуалната му ориентация, която той се е опитвал неуспешно да прикрие в началото. Поставят му условие, че няма да го тормозят, ако се откаже от еврейската си вяра. През ноември 2019 Фабиен стана жертва на ужасно хомофобско престъпление. През нощта друг затворник го заля с вряща вода и от това той получи изгаряния от втора степен, заради които трябваше да бъде преместен временно в болница.“

В писма до приятели и роднини французинът описва ужасяващите случки от затвора, на които става свидетел, включително убийството на друг гей мъж от четирима сирийци, които са прерязали гърлото му, след като се е опитал да флиртува с тях.

Адвокатите на Фабиан Азулай са уведомили външното министерство на Франция за ситуацията. Институцията е предложила той да бъде прехвърлен в друг турски затвор, но юридическият му екип отказва, настоявайки за репатриране.

Семейството на Фабиан публикува петиция, призоваваща френския президент Еманюел Макрон да се намеси и да ускори процеса на репатриране. Тя събра над 98 хиляди подписа за три дни, но все още липсва отговор от страна на политическия лидер.