Германия узакони брачното равенство!

Германският парламент прие проектозакон за узаконяване на брачното равенство. Скоросният вот се случи тази сутрин, точно преди лятната ваканция на Бундестага, след като преди няколко дни канцлерът Ангела Меркел изненадващо обяви, че ще позволи гласуване по съвест.

Промяната стана факт с 393 гласа За срещу 226 – Против. Самата Меркел гласува срещу даването на равни права на еднополовите двойки. Повече от 70 от депутатите от партията на Меркел, CDU, гласуваха за предложението, с което осигуриха лесното му приемане.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Партията на канцлера от години блокира опитите за равенство в брака. Меркел е заявявала, че за нея бракът е “специален съюз между мъж и жена”, а по време на предизборната кампания през 2013 тя каза, че опозицията й е от съображение за “добруването на децата”. В понеделник тази й позиция беше изцяло променена, което канцлерът обясни с посещение в дома на лесбийска двойка, грижеща се за осем деца.

Останалите големи политически партии – Социалдемократите, Свободните демократи и Зелените – отдавна настояват дискриминацията в брака да бъде премахната. Някои от тях, включително коалиционният партньор на управляващата партия, дори влязоха в споразумение да поставят брачното равенство като условие за присъединяване към коалиция след изборите наесен, което постави CDU в изключително трудна позиция.

Брачното равенство стана политически инструмент в предизборната стратегия на германските партии, защото промяната в закона е изключително популярна сред избирателите. Скорошно проучване на германската Агенция срещу дискриминацията показа, че 83% от германците искат равни права за гей двойките. CDU възнамерявала да инициира свободно гласуване в парламента веднага след изборите, но този план пропаднал, заради силния натиск от страна на сегашния й коалиционен партньор, SPD.

Германия се присъединява към растящ списък на европейски държави, премахващи дискриминацията в брака. Досега това са направили Белгия, Дания, Финландия, Франция, Исландия, Ирландия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция и Великобритания.