Кой ще спаси хип-хоп музиката от токсичната хомофобия?

Официално е: „Old Town Road“ се превърна в един от най-големите хитове на 2019, отбелязвайки нови рекорди в американските класации. Милионите стриймове и 19-те седмици на първо място в Billboard Hot 100 няма как да са случайни. Дори 20-годишният рапър Lil Nas X да сложи край на кариерата си утре, мястото му в музикалната история вече е запазено. Преди 20 седмици едва ли някой е успял да предположи, че музикален хибрид от кънтри и рап, отдаващ почит на насладата от конната езда, ще подобри рекорда на Марая Кери, а още по-изненадващ бе продължаващия успех на песента, след като Lil Nas X се разкри като гей в края на юни.

Макар и хомофобите да се обърнаха срещу рапъра от Джорджия, опитите им за саботиране се оказаха неуспешни. Дали това е знак за развитие в хип-хоп музиката по отношение на хомофобията? Трудно е да отговорим. Днес поп музиката е по-отворена към ЛГБТ+ артистите от всякога – успехът на изпълнители като Сам Смит, Франк Оушън, Трой Сиван, Жанел Моне и Ким Петрас е доказателство за това.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Хип-хоп жанрът, обаче, често е бил източник на хомофобски нагласи през годините, а токсичната мъжественост редовно се празнува в текстовете. Възможно ли е Nas X да направи рап културата по-отворена към ЛГБТ артистите? Едва ли. Това би било възможно единствено, когато хип-хоп общността го приеме като част от нея. На сегашния етап той бива възприет по-скоро като ‘еднодневка’, а не като следващата голяма рап звезда. Лъскавите костюми и наблягането на маркетинга, за сметка на музикалното съдържание, го доближават до изпълнители като MC Hammer.

Макар и смелото разкриване на Lil Nas X да заслужава възхищение, възниква следния въпрос: Какво щеше да се случи, ако рапърът се беше разкрил на по-късен етап, когато кариерата му се беше разраснала значително? Тогава решението му щеше да бъде още по-изненадващо, а ние щяхме да получим твърди отговори на въпросите си. Другите открити гей рапъри (ILoveMakonnen, Kevin Abstract и т.н.) никога не са могли да се похвалят с огромен комерсиален успех и затова не са рискували нищо.

Nas X несъмнено се вписва в нишата на чернокожите гей звезди в белия мейнстрийм. Подобно на Ру Пол и Ерик от сериала „Sex Education“ той е репрезентация на тип хомосексуалност, с която бялата аудитория се чувства комфортно – лъскава, шарена, безобидна и почти асексуална. Можеш да танцуваш на музиката му, без да се замислиш дори за секунда, че той спи с мъже.

От друга страна, Tyler The Creator също не рапира за секс, но по ирония на съдбата вече отваря повече врати за приемането на ЛГБТ общността в хип-хоп културата, без дори да се е разкрил официално. В интервю през медията XXL през 2017 той разказа за обърканите си чувства към момче през тийнейджърските си години. Песента му „I Ain’t Got Time“ пък включва думите „Не съм спирал да целувам бели момчета от 2004“. По-късно той отрече предположенията за хомосексуалната му ориентация и заяви, че думите му не са били интерпретирани правилно. Актуалният му албум „Igor“, обаче, също съдържа необичайни стихове като „Момче, защо се чувствам толкова добре от твоята отрова? Сладък си като захар, но причиняваш диабет“.

Дали „Igor“ щеше да дебютира на първо място с впечатляващи 165 хиляди продажби за първата седмица, ако Tyler The Creator бе потвърдил сексуалната си ориентация преди издаването му? Напълно възможно e. Tyler е изградил кариерата си в ъндърграунд рап средите и трудно някой би отрекъл принадлежността му към общността. Експлоатирайки хомосексуалността, без открито да се идентифицира с нея, рапърът овладя системата на жанра и междувременно изобличи нейните недостатъци.