Кои книги бяха наградени на куиър литературните награди Lambda?

Наградите „Lambda“ за най-добра куиър литература от 2018 бяха връчени на специална церемония в Ню Йорк на 3 юни. Победителите в 24-те категории са доказателство, че ЛГБТ литературата продължава да ражда свои страхотни и важни произведения. На 31-вата годишна церемония бяха връчени и специални награди за принос на Александър Чий, Маша Гесън и Барбара Смит. Представяме ви някои най-интересните наградени книги тази година:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

The Tiger Flu на Лариса Лай (най-добър художествен лесбийски роман):

Експерименталното анти-утопично произведение на Лариса Лай разказва за женска общност, изпратена в изгнание от доминирания от мъже Солт Уотър Сити и войната за независимост. Заигравайки се с научната фантастика и киберпънк стилистиката, авторката успява да представи една впечатляваща метафора за днешните времена.

Jonny Appleseed на Джошуа Уайтхед (най-добър художествен гей роман):

Флуидната идентичност на Джони Ейпълсийд се оказва в центъра на вълнуващия роман, разказващ за търсенето на любов в големия град. Главният герой започва работа като сексуален работник, но животът му се преобръща при научаването на новините за смъртта на доведения му баща. Разказана от първо лице, книгата ни залива с вълна от разнообразни емоции, които остават дълго в сърцето на читателите.

Little Fish на Кейси Плет (най-добър художествен транс роман):

Книгата на Кейси Плет причини цяла вълна от емоционални отзиви след излизането си миналата година. Романът разказва за 33-годишната транс жена Уенди, която разследва миналото на покойния си дядо след подозренията, че и той е имал транс идентичност. „Little Fish“ придава нов смисъл и задълбочава разбиранията за семейство.

Looking for Lorraine на Имани Пери (най-добра документална ЛГБТ книга):

„Looking for Lorraine“ е интимен портрет на една от най-харизматичните и неразбрани чернокожи интелектуалки на 20-ти век. Структурата на книгата не проследява хронологично живота на Лорейн Хансбери, а представя постиженията и позициите ѝ в тематична последователност.

Lo Terciario на Ракел Салас Ривера (най-добра транс поезия):

Стихосбирката на Ракел Ривера критикува политическото отношение към транс хората в Пуерто Рико, анализира капитализма и социализма и предизвиква теориите на Карл Маркс. Радикална в същността си „Lo Terciario“ предизвиква мисленето и ни пренася в света на един маргинализиран човек с чувство за справедливост.

No Ashes In The Fire на Дарнъл Мур (най-добър гей мемоар):

Историята на активиста Дарнъл ни отвежда в мрачните години на СПИН епидемията и чувството да израснеш като цветнокож гей мъж в толкова несигурна ера. Разнообразието от персонажи в „No Ashes In The Fire“ утвърждава красотата на живота и доказва, че няма трудности, които не могат да бъдат превъзмогнати.