Какво мисли ЛГБТ+ общността за Камала Харис?

След дълги месеци на спекулации Джо Байдън избра Камала Харис за кандидат за вицепрезидент, което я прави и първата цветнокожа жена, както и първата американка от индийски произход, която е кандидат за тази позиция. Байдън обяви новината миналата седмица преди Националната конвенция на демократическата партия и написа в Туитър: „За мен е голяма чест да обявя, че избрах Камала Харис като кандидат за вицепрезидент и мой партньор в надпреварата.“

Харис бе смятана за един от основните претенденти за позицията. Въпреки, че двамата влязоха в спор, заради опозицията на Байдън срещу задължителните училищни автобуси през 70-те години, Камала е била приятелка на покойния син на Байдън, който почина от мозъчен тумор през 2015 година. Сред останалите претенденти за слота бяха Сюзан Райс, Керън Бейс, Гретчен Уитмър и Елизабет Уорън.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

След обявяването на новината голяма част от ЛГБТ+ активистите не пропуснаха възможността да изразят подкрепата си за Камала, заради нейната подкрепа за равенството, която се изразява в създаването на отдел за престъпления от омраза към ЛГБТ+ хора като окръжен прокурор на Сан Франциско, както и борбата и за отхвърлянето на „Предложение 8“ като генерален прокурор в Калифорния.

Сара Кейт Елис от GLAAD сподели: „Камала Харис е доказан борец за равенство, безопасност и справедливост. Вярваме, че тя ще продължи да приема ЛГБТ+ общността като приоритет по време на мандата си като вицепрезидент.“ Рики Збур от Equality California допълни: „През цялата си политическа кариера Харис демонстрира посвещение на борбата за граждански права и социална справедливост.“

Други ЛГБТ+ журналисти и активисти се отнесоха по-критично към избора на Джо Байдън. Латино писателят Джаунай-Амани Ернандес написа в Туитър: „Камала Харис е жестоко ченге с трансфобски виждания, което е нанесло огромни вреди на чернокожите и бедните.“ Други припомниха за подкрепата на Харис за FOSTA/SESTA – законопроект, който се отнася до спирането на ресурси, които осигуряват безопасността на сексуалните работници, както и отказа ѝ да предостави нужните медицински услуги на транс затворниците.

Мнозина отбелязаха, че въпреки допуснатите грешки в миналото, изборът на Камала ще бъде значително подобрение спрямо настоящата администрация на Тръмп, която работи срещу ЛГБТ+ общността от три години. В своето изявление GLAAD отбелязват, че атаките над куиър хората през последния мандат са били общо 168, включително забрана на транс хората да служат в армията и отмяна на защитата на транс хората при търсенето на здравни грижи и достъп до приюти за бездомни.

Автор: Нико Ланг