Великобритания обещава нов закон за забрана на конверсионната терапия

Великобритания ще се опита да забрани конверсионната терапия, насочена към ЛГБТИ+  лица, като попречи на т.нар. лечение, което твърди, че променя сексуалната ориентация или половата идентичност на човека.

Министърът на културата Мишел Донелан заяви във вторник, че правителството скоро ще публикува проектозакон, в който ще бъдат изложени предложения за забрана на практиките за конверсия в Англия и Уелс.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Законопроектът ще защитава всички, включително и тези, които са обект на посегателство въз основа на тяхната сексуалност или полова идентичност„, каза Донелан в изявление.

Практиките за конверсия, които могат да включват екстремни или вредни методи, имат за цел да потиснат или да попречат на дадено лице да бъде гей или да се определя с пол, различен от регистрирания при раждането му.

Национално проучване на ЛГБТИ+ хората от 2017 г. установи, че на 5% от анкетираните е била предлагана конверсионна терапия, а 2% са се подложили на нея, като повече от половината от тях са били извършвани от религиозни групи.

През 2021 г. британското правителство заяви, че ще въведе забрана на конверсионната терапия за ЛГБТИ+ хора, за да предотврати „отвратителни практики, които могат да причинят психически и физически вреди„, но по-късно реши, че забраната ще обхваща само сексуална ориентация, но не и полова идентичност.

Във вторник Донелан заяви, че проектозаконът ще има за цел да обхване и транс хората и че правителството ще поиска предзаконодателен контрол на законопроекта от съвместна комисия.

Много активисти отдавна призовават за забрана на конверсионната терапия, но други твърдят, че всяка забрана не трябва да забранява разговорите с лекари или терапевти, които помагат на хора с полови проблеми.

Над 30 здравни и консултантски групи подписаха актуализиран меморандум за разбирателство миналата година, в който се съгласиха, че „конверсионната терапия, независимо дали е свързана със сексуалната ориентация или половата идентичност, е неетична и потенциално вредна„.

Отделно от това в понеделник Великобритания заяви, че ще блокира законопроект, приет от делегирания парламент на Шотландия, който улеснява хората да променят законния си пол.