Олимпийските игри предизвикаха хомофобски коментари от руските телевизии

 
BHK Banner
 

Тазгодишните Олимпийски игри бяха революционни за репрезентацията на ЛГБТ+ спортисти. Рекордното участие и успехите на атлетите, обаче, предизвика използването на език на омразата по време на живия коментар по националните руски телевизии. Руският политик Алексей Журавльов се изяви като коментатор, който многократно спомена, че “гей хората го отвращават”.

Откритият гей медалист Том Дейли и трансджендър щангистката Лоръл Хъбард и др. бяха наречени “извращения на природата” и “перверзници” от коментаторите на телевизията “Россия 1”. В отговор на това Международният олимпийски комитет публикува официално изявление, в което осъди думите по руската телевизия и уточни, че “дискриминацията няма абсолютно никакво място на Олимпийските игри”.

Том Дейли, който си тръгна с два медала от Токио, отговори на обидните коментари с думите: “Късметлия съм, че представих Великобритания, а не държава, в която ЛГБТ+ хората са осъдени на смърт и съществуването им е забранено от закона. За мен беше чест да се изправя на платформата и да бъда открито себе си, без да се тревожа за каквито и да е критики. Наясно съм, че не всеки има този късмет и много хора по света са принудени да живеят под различни условия. Мога само да се надявам, че съществуването ми ще помогне на тези хора да се чувстват по-малко сами и да повярват, че могат да постигнат нещо.”

Хареса ли ви статията?