Съдът ще решава дали да върне отначало делото за убийството на Михаил Стоянов

Това означава, че вече веднъж осъдените могат да бъдат наказани втори път.

След като България беше осъдена в Страсбург заради дело за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина, в което не са взети предвид хомофобските мотиви за престъплението, което го превръща в престъпление от омраза, главният прокурор Иван Гешев поиска възобновяване на процеса. Ако това се случи, има вероятност осъдените вече веднъж да бъдат наказани втори път.

Началото на тази история е през 2008 г. Студентът по медицина Михаил Стоянов излиза от дома си да се разходи и се сблъсква с няколко момчета. Те го нападат, защото им е заприличал на гей, както обясняват след това. 15 години по-късно майката на убития младеж казва, че се чувства унизена, припомня bTV.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Върховният съд осъжда Александър Георгиев и Радослав Кирчев, които по това време са ученици, на 10 години затвор за Александър и четири години и половина за Радослав. Заради липса на отежняващи вината обстоятелства за престъпленията от омраза в българското законодателство, те не могат да получат по-големи наказания.

Те вече са на свобода.

Христина Стоянова, майката на Михаил решава да се обърне към съда в Страсбург, който осъжда България, защото е нарушила два члена от Европейската конвенция за правата на човека – правото на живот и забраната за дискриминация.

Това решение на съдът доведе до искането на Иван Гешев делото да започне отначало. Очаква се съдът да реши дали ще върне делото за преразглеждане.