Изложбата „Хомосоц“ бе открита на 30 септември при сериозен интерес

Изложбата “Хомосоц”, представяща първото по-сериозно и цялостно изследване за хомосексуалността по време на комунизма, беше открита официално на 30 септември в галерия ПОРТ А в София, при сериозен интерес. В проекта взимат участие историци, социолози, студенти, куратори и художници, за да представят обобщена информация за периода. Десетки посетители се събраха, за да научат интересна информация за местата за срещи, жаргоните, съдебно-наказателните практики, акциите срещу хомосексуални, декриминализирането на хомосексуалността в България и опитите за лечение.

“Точно преди 75 години нова власт превзема България. В последвалите дни започва най-големият терор в новата история на страната ни. Хиляди са убити без съд и присъда, сред които интелектуалци, политици, полицаи, лекари, всеки инако-мислещ е под обстрел. Точно преди 75 години започва и преследването срещу хомосексуални мъже, обект на днешната изложба, което както ще се уверите не спира почти до падането на режима. 75 години са достатъчно дълъг период да забравим. Да забравим за убитите, да изтрием от паметта си за преследванията и гоненията. Но 75 години са и достатъчно време, за да започнем да анализираме историята си, да търсим отговори”, каза Симеон Василев от фондация GLAS по време на откриването на изложбата.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Изложбата “Хомосоц” е отворена за посещения всеки ден до 13 октомври включително от 11 до 19 ч. в галерия ПОРТ А (ул. Триадица 5).

Снимки: Радина Ганчева