Изборите в Испания: Семейства на транс младежи се страхуват за техните права при евентуално управление на десницата

Ана Валенсуела и нейната 12-годишна дъщеря, заедно с други семейства с деца, които са транс, се опасяват, че ако консервативната Народна партия (НП) и крайнодясната партия ПП-Вокс вземат властта на изборите този месец, те могат да отменят трудно извоюваните права за транс и гей хората.

Лявото правителство на Испания прие през февруари новаторско законодателство, което позволява на транс лицата на възраст над 14 години да променят законния си пол без необходимост от психологическа или друга медицинска оценка и съдебно одобрение.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Децата на възраст от 12 до 14 години могат да променят пола си със съгласието на родителите и със съдебно одобрение.

Валенсуела казва, че дъщеря ѝ е поискала да промени пола си по лична карта възможно най-скоро, опасявайки се, че правителството на ПП-Вокс ще премахне правото ѝ да се самоопределя.

Много е тъжно, че децата са наясно с това„, казва Валенсуела, която е съветвала правителството по време на изготвянето на „Закона за транс хората„.

ПП-Вокс се зарече да отмени „Закона за транс хората“ и се присъедини към НП в оспорването му пред Конституционния съд с аргумента, че той нарушава правата за защита на децата и правото на телесна неприкосновеност.