Исторически момент в Германия: две транс жени са част от новия парламент

Теса Ганзерер и Нюке Славик от партията на Зелените влязоха в историята, като станаха първите транссексуални жени, спечелили депутатски места на националните избори миналата неделя.

Теса и Нюке застанаха начело на партията на Зелените, която зае трето място на изборите, увеличавайки своя дял от 8,9 % през 2017 г. на 14,8 % от гласовете и ще играе ключова роля в съставянето на новото правителство на тройната коалиция.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Това е историческа победа за Зелените, но също така и за трансексуалното движение и за цялата ЛГБТ общност„, казва 44-годишната Ганзерер пред Ройтерс и добавя, че резултатите са символ на отворено и толерантно общество. На първо място в списъка с приоритети на Ганзерер, която през 2013 г. бе избрана за депутат в регионалния парламент на Бавария, е по-лесната процедура за утвърждаване на промяна на пола в документите за самоличност. Тя иска също така законодателни промени, които да позволят на майките лесбийки да осиновяват деца.

27-годишната Нюке Славик каза, че резултатите са били невероятни. Тя си осигури място в парламента чрез кандидатската листа на Зелените в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия. Славик призова за общонационален план за действие срещу хомофобията и трансфобията, закон за самоопределението и подобрения във федералния закон за борба с дискриминацията.

Хомосексуалността е декриминализирана в Германия през 1969 г., а еднополовите бракове са узаконени през 2017 г. Но престъпленията от омраза срещу ЛГБТ+ хора са скочили с 36% през миналата година, сочат данни на полицията, които подчертават тенденцията на нарастване на хомофобията в някои части на германското общество.

Снимки: Andreas Gebert /Elias Keilhauer