ИСТОРИЧЕСКА ПОПРАВКА СРЕЩУ ГЕЙ ДИСКРИМИНАЦИЯТА В ОЛИМПИЙСКАТА ХАРТА

МОК включи сексуалната ориентация в 6-ия принцип на Олимпийската харта, който забранява дискриминацията при провеждането на Олимпиадите. В Хартата, в която са разписани основните принципи на Олимпизма, както и правилата за провеждане на Игрите, вече пише: “Установените в тази Олимпийската харта права и свободи ще бъдат осигурени на всички без разлика на раса, цвят, пол, сексуална ориентация, език, религия, политически възгледи, националност, социално положение, имотно или друго състояние.”

Решението е не само сериозна стъпка към утвърждаване на равноправието в Олимпийските игри, но и реален ангажимент по отношение на бъдещите Олимпиади, защото антидискриминационната клауза ще бъде вписана като задължение в договорите на градовете домакини.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Историческата промяна дойде след поредица от спорове, която съпътстваше Олимпиадата в Сочи през 2014. Тогава много световно-известни застъпници на ЛГБТ правата призоваха САЩ да бойкотират игрите  в отговор на противоречивия закон против „гей пропагандата“, приет по-рано в Русия. Шер, Мадона и Лейди Гага бяха среди световните знаменитости, които се обявиха за отмяна на закона, който постановява глоби и дори затвор за разпространение на „про-гей“ информация сред малолетни.

Новината за поправката на Олимпийската харта, гарантираща еднакви права на хомосексуалните спортисти, беше приветствана и от Андре Банкс, изпълнителен директор на организацията „All Out“ (Всички на светло), който я нарече ключов момент за равенството в спорта.

“Вече на най-високо ниво беше постановено, че лесбийките, гей и бисексуалните хора са приети в Олимпийското движение и правата им ще бъдат защитавани. Тази победа стана възможна благодарение на шумния протест срещу руския „анти-гей“ закон, който фокусира световното недеволство особено силно по време на Игрите в Сочи.”

Хъдсън Тейлър, изпълнителен директор на групата за гей права Аthlete Ally /Съюзник на атлета/ допълва коментара на Банкс с думите: „Няма по-голям знак за напредъка в борбата с хомофобията в спорта от това най-старото и авторитетно спортно събитие в света да каже „Стига толкова“!

 По темата работи Димитър Богданов