Историческо: Индийският върховен съд декриминализира хомосексуалността

Върховният съд на Индия отмени закона, датиращ от колониалното минало на страната, който криминализираше гей секса. Съдът обяви решението си тази сутрин в Делхи. То засяга приблизително 66 милиона души, или 5% от населението на страната, наброяващо 1.324 милиарда.

Множество ЛГБТ+ индийци и техни поддръжници се бяха събрали на поляната пред сградата и избухнаха в радостни възгласи, когато чуха голямата новина. „Спечелихме!“ извика млада жена, след което прегърна трима свои приятели. Тя бе получила съобщение от журналист вътре в съдебната зала. „Има още много работа за вършене, но това е страхотна първа стъпка,“ каза 19-годишната студентка. „Не сме престъпници в собствената си страна.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Рита Далмиа, една от петимата ЛГБТ+ индийци, подписали съдебната жалба, каза, че решението „отново е събудило надежда“ у нея. „Бях започнала да се превръщам в цинично човече с много малко вяра в системата, но това за пореден път показва, че в крайна сметка живеем във функционираща демокрация, където свободата на избора, речта и правата все още съществува,“ добави тя.

Решението слага край на дълга битка за декриминализация на хомосексуалността в модерна Индия. По-ранни дела, заведени през 1994 и 2001 бяха неуспешни. През 2009 съд в Делхи отмени Секция 377 от индийския криминален кодекс, постановявайки, че забраната върху „плътско сношение срещу естествения ред“ е в разрез с правото на живот, свобода и равенство, залегнали в конституцията на страната.

Решението бе отменено от Върховния съд четири години по-късно. Съдиите заявиха, че законът, използван по-малко от 200 пъти, третирал такава „миниатюрна част“ от обществото, че не може да се каже, че противоречи на конституционните права на индийците.

Активистите бяха същисани от решението и милиони индийци осъмнаха с идентичност, която е престъпление, наказуемо с до 10 години затвор.

Новото решение на Върховния съд възстановява правното положение отпреди 1860, когато Британската империя пренася собствения си анти-содомитски закон в Индия. Отровният текст продължава да съществува в редица бивши британски колонии.