България е на дъното на изследване за дискриминацията към ЛГБТИ хора в ЕС

Резултатите от новото изследване за общественото приемане и дискриминацията към ЛГБТИ хора в Европейския съюз на Евробарометър са факт. 76% от европейците смятат, че ЛГБТИ хората трябва да имат същите граждански права като хетеросексуалните. 72% от европейците намират еднополовите връзки за напълно нормални. 69% от европейците смятат, че еднополовите бракове трябва да бъдат разрешени в цяла Европа.

За съжаление, резултатите не са добри за България. В почти всеки въпрос страната ни е на последно място по приемане. 71% от българите смятат, че еднополовите връзки не са нормални (20% смятат, че са нормални, а 9% са неутрални). 74% от българите вярват, че еднополовите бракове не трябва да бъдат разрешени в цяла Европа (16% са ‘за’, а 10% са неутрални). 60% от българите не са съгласни, че трансджендър хората трябва да имат правото да променят половата идентичност в личните си документи (12% са ‘за’, а 28% са неутрални). 74% от българите са против въвеждането на трета опция за пол в личните документи (7% са ‘за’, а 19% са неутрални). 81% от българите ще се почувстват дискомфортно от публичното изразяване на афекция (целувка или държане за ръка) между двама мъже. 74% ще се почувстват дискомфортно от публичното изразяване на афекция между две жени.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

60% от българите не искат ЛГБ човек на висока политическа позиция. Процентът е 61% за трансджендър човек и 58% за интерсекс човек. 49% от българите не искат ЛГБ човек за колега на работа (41% нямат против, а 10% са безразлични). 48% от българите не искат транс човек за колега на работа (37% нямат против, а 15% са безразлични). 46% от българите не искат интерсекс човек за колега на работа (38% нямат против, а 16% са безразлични).

80% от българите не искат детето им да е в интимна връзка с човек от същия пол (13% нямат против, а 7% са неутрални). 79% от българите не искат детето им да е в интимна връзка с трансджендър човек (11% нямат против, а 10% са неутрални). 75% от българите не искат детето им да е в интимна връзка с интерсекс човек (14% нямат против, а 11% са неутрални).

50% от българите са против образование на тема сексуалната ориентация в училище (38% са ‘за’, а 12% са неутрални), 53% са против образование на тема трансджендър идентичност (34% са ‘за’, а 13% са неутрални), а 51% са против образование на тема интерсекс идентичност (35% са ‘за’, а 14% са неутрални).

Пълните резултати от изследването може да откриете тук.