Интервю със Светла Баева и Рая Раева за „В като Вагина“

Светла Баева е активистка с 10-годишен опит в сферата на правата на човека и воденето на социални кампании и комуникации. В момента e директор „Кампании” във Fine Acts, глобално креативно студио за социална промяна. Завършила е Американския университет в България, а след това специализира с магистратура по международни отношения и политология в Нидерландия. Работила е за местни и международни организации, включително и UNDP, Change.org и Български хелзинкски комитет.

Рая Раева е завършила философия в Софийския университет и магистратура по медийни науки в Университета в Утрехт. Обвързана с многобройни каузи, посветени на подобряването на диалога за човешките права в България. Работила е в Български хелзинкски комитет и е участвала в организацията на ежегодното шествие за равни права “София прайд”. В момента работи като комуникационен консултант за Aflatoun International – международна организация, базирана в Амстердам, която предоставя социално и финансово образование на деца и младежи.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Преди месец двете реализираха един от най-амбициозните и смелите си проекти – книжката за сексуално образование за момичета „В като Вагина“, която се оказа подходящ повод, за да си поговорим с тях.

Кога и как се зароди идеята за “В като Вагина”?

Рая: Идеята за книгата съществуваше отдавна и възникна най-вече като отговор на няколко тревожни статистики, с които се сблъскахме – високия процент на нежелана бременност при момичета между 14 и 19 години (WHO, World Bank) и ранната средна възраст на първи полов контакт в България. Разбира се, мотивираха ни и нашите лични преживявания и притеснения във връзка с израстването ни без достъп до адекватно сексуално образование. В книгата се фокусирахме върху преживяванията на момичета и жени, защото липсата на сексуално образование се отразява по специфичен начин върху тях, а и искахме да обърнем внимание на определени казуси като менструални болки и негативното отношение към тялото.

Светла: Съсредоточената работа по книгата започна през 2019 г., когато стартирахме кампания за групово финансиране в Indiegogo за издаването й. В нея се включиха близо 200 българи от страната и чужбина, които подкрепиха каузата ни. Това ни увери, че нуждата от подобна книга съществува и обществото ни има желание да подкрепи такава идея. Книгата е създадена от Fine Acts, глобално креативно студио за социална промяна. Организацията работи на пресечната точка на изкуството и човешките права, защото вярва, че изкуството е мощен инструмент за по-ефективното говорене по темата за човешките права. Затова поканихме и двете художнички Борислава и Михаела Караджови (Borislava Madeit и Stalker since 1993), които създадоха над сто невероятни илюстрации за “В като Вагина”.

Кои са причините книгата да е толкова актуална и нужна в България през 2020 година?

Рая: Винаги е нужно да се разговаря открито за здравето ни тук и в която и да е друга държава. В България женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве продължават да са теми “табу”, за които се говори тихомълком или с нездравословно притеснение. Темата е актуална именно поради това, че не се обсъжда достатъчно. Радваме се да се включим в този разговор и към усилията на редица други инициативи и организации, които работят в сферата на сексуалното образование в България.

Светла: През последните няколко седмици получихме стотици положителни отзиви за книгата от жени (а също и мъже) от цялата страна, което е показателно за липсата на разговор по темата, макар да съществуват и други подобни материали. В книгата говорим открито за женското тяло, менструацията и различните менструални продукти, първият преглед при гинеколог, какво е секс, какво е контрацепция и защо е важно да се използва, както и за сексуално предавани инфекции и още много други въпроси. Освен очевидните теми, посветени на физическото здраве, говорим и за друго – за психическото здраве, за отношението към тялото, за съгласието в интимните отношения и за други въпроси, които вълнуват момичетата, докато растат и телата им се променят.

Как си представяте сексуалното образование в България след 15 години?

Рая: Натрупването на проблеми в тази сфера в България означава, че разплитането им е бавен процес, който изисква волята на различни институции, общности и специалисти – дори и една част да има желанието за прогрес, това не означава, че другата ще има същата мотивация в същия момент. Предполагам, че след 15 г. ще има известен напредък, но вероятно някои от проблемите, за които си говорим днес ще бъдат налице и в близкото бъдеще – това се доказва от вълните на слаб и по-силно изразен консерватизъм, които се редуват в Източна Европа. За прогреса и устойчивото развитие трябва да се работи постоянно и бързи и лесни отговори по тези теми няма.

Светла: В бъдеще се надяваме да има ясна политика във връзка със здравното и сексуално образование на младите хора. Всички деца в България страдат от липсата на сексуално образование – в момента в едва 10% от българските училища има такива часове (според данни, изнесени през 2017 г. от Омбудсмана на Република България). Сексуалното образование е част от здравното образование. В този смисъл смятаме, че то трябва да започне достатъчно рано, съдържанието да е съобразено с възрастта на учениците, и да обхваща емоционалните, социалните и физическите аспекти на израстването, взаимоотношенията, сексуалността и сексуалното здраве. Важно е младите хора да могат правилно да назоват половите си органи, да знаят за какво служат те, как и защо се променят телата им, как да се грижат за сексуалното си здраве, къде може да получат съвет и консултация при здравословен проблем и т.н.

Какво очаквате да постигнете с “В като вагина”?

Светла: Всяко момиче да научи какво е вулва и да се нормализира говоренето за сексуалното здраве. Искаме младите момичета да могат да се чувстват комфортно в телата си, особено докато порастват. Надявам се книгата да е стимул и за много други инициативи, материали и разговори.

Рая: Освен образователна, книгата цели да насърчи младите хора да са критични и да отстояват правата си. Това е възможно, когато имаш достъп до надеждна информация и подкрепяща среда.

Книгата ви заема ясна и прогресивна позиция по теми като феминизма, ЛГБТ+ и джендър идентичностите. Смятате ли, че освен образователна, това е и политическа позиция?

Светла: На първо място книгата е образователна и цели да подкрепи младите хора в израстването. Но в много случаи се оказва, че личните ни проблеми са по един или друг начин подобни на проблемите на много други хора. Реално се изживяват колективно и нерядко са резултат на по-скоро структурни пропуски в политиките, институциите и обществото ни. Пример за това е липсата на системно и качествено здравно и сексуално образование. Усилията за подобряване на здравното и сексуално образование биха могли да допринесат за по-пълноценен и здравословен живот в цялото общество. Тези усилия са неразривно свързани и с това да помогнем на младите хора да бъдат емпатични към преживяванията на другите. Затова се стремим посланията в книгата да рефлектират ценностите на човешките права и равноправието.

Рая: Наред с това, не можехме да пренебрегнем специфичните преживявания и проблеми, с които се сблъсква ЛГБТИ общността. Например, според скорошно изследване на фондация „Сингъл Степ“ и фондация „Ресурсен център Билитис“, близо 83% от българските ЛГБТИ ученици съобщават, че са чули други ученици да отправят хомофобски обиди към тях. Езикът на омразата добавя цяло ново ниво на болка, стрес и неразбиране към и без това трудните години на израстване в тийн възрастта. С “В като Вагина” искаме да кажем на всички момичета (и момчета) независимо от тяхната сексуална ориентация и полова идентичност, че това кого харесваш и обичаш е напълно окей, защото любовта и правото на изразяването й са сред факторите, важни за пълноценен живот.

Очаквахте ли “В като Вагина” да предизвика противоречиви реакции сред обществото? Какъв е вашият отговор към тях?

Светла: Очаквахме подобни реакции от страна на по-консервативните среди в България. Реакцията трябва да се разглежда в контекста на свиващото се пространство на гражданското общество и атаките върху сектора, както и тенденцията в Източна Европа, но и не само, за отстъпления в сферата на правата на жените и ЛГБТИ хора. Вредното в случая е, че шумът, създаден от крайно-десните партии, заглушава гласовете на голяма част от обществото ни, и това не позволява да има публичен диалог по тема, която касае всички. Според данни от национално представително проучване, проведено от социологическа агенция Алфа Рисърч и Български фонд за жените през август 2019 г., над 76% от българските граждани смятат, че е важно в училище да бъдат въведени часове по здравно и сексуално образование. Това, както и стотиците хора, подкрепили кампанията за създаването на книгата, са показателни за нуждата от повече подобни инициативи, програми и политики в сферата.

Рая: Негативните реакциите отключиха силен интерес към книгата и в последствие предизвикаха и по-спокоен, съдържателен разговор в определени общности, което е изключително ценно. Интересно е, че имахме и немалка позитивна обратна връзка от хора, стигнали до нас, именно благодарение на мненията на най-големите ни критици. Самите те споделиха, че щом са прочели книгата всъщност са си дали сметка, че в нея няма нищо страшно или опасно за подрастващите. Това е и нашият призив – нека всеки, който е любопитен или има някакви притеснения, да прочете книгата и да ни сподели своите впечатления. “В като Вагина” е достъпна за свободно четене на www.vaginamatters.org