Излезе първата българска илюстрирана книга за сексуално образование за момичета

По случай Международния ден на момичетата, 11 октомври, излезе “В като Вагина”, първата българска илюстрирана книга за сексуално образование за момичета. 

Книгата е създадена от глобалното креативно студио за социална промяна Fine Acts и подкрепена от близо 200 души от над 20 държави, които се включиха в успешната фондонабираща кампания на организацията в Indiegogo.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве продължават да са тема “табу” в България. Книгата “В като Вагина” разглежда тези и други важни теми по достъпен начин, като има за цел да запълни огромната пропаст в сексуалното образование в България и отвъд. 

От днес, книгата е достъпна за безплатно четене на сайта на инициативата. Отвъд това, тази есен ще бъдат разпространени 1500 безплатни печатни копия в България заедно с партньорските организации Loveguide.org, най-голямата онлайн платформа за сексуално образование в страната, и мрежата на Българския фонд за жените.

Всички деца в България страдат от липсата на сексуално образование – според данни, изнесени от Омбудсмана на Република България през 2017 г., едва в 10% от училищата има такива часове. „В като Вагина“ се фокусира върху преживяванията на жени и момичета, защото липсата на сексуално образование се отразява по специфичен начин върху тях – България, заедно с Румъния, е на първо място по нежелана бременност в Европа при момичетата между 14 и 19 години  (WHO, UNDP). 

“В като Вагина” поднася важна информация по леснодостъпен начин, с помощта на стотиците илюстрации на Борислава и Михаела Караджови (с артистични псевдоними Borislava Madeit и Stalker since 1993). Автори на книгата са Светла Баева, директор “Кампании” във Fine Acts, и активистката Рая Раева. Съдържанието на книгата е консултирано с множествено експерти по здраве и сексуално образование.

„Създадохме тази книга, за да насърчим културата на любопитството и откритост по отношение на проблемите свързани със сексуалното здраве, които са толкова важни за израстването и разбирането за самите нас. Образованието помага на младите хора да разберат телата си и да станат защитници на здравето си”, казва Светла Баева.

Книгата “В като Вагина” ще бъде публикувана тази есен и във Великобритания. Изданието се създава под специфичен отворен лиценз с идеята да бъде достъпно за публикуване на различни езици в различни държави. В първата подобна колаборация, за публикуване на английското издание Fine Acts си партнира с Daye, иноватор в гинекологичното здраве, и Brook, водещата британска благотворителна организация за сексуално здраве и благосъстояние на младите хора.