Интервю със Сантина Сорента – водещото лице на G(end)er Swap

Сантина Сорента е от Канада и си пада по астрология, Инстаграм и пазаруването от магазини за втора употреба. Сантина е част от Sofia LGBTI Community Fest, където ще направи интерактивен уъркшоп за gender non-conforming модата. Събитието ще се проведе на 14-ти декември във Фабрика Автономия от 20:30.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Здравей, Сантина! Представи се пред читателите ни.

Здравейте. Аз съм Сантина и се идентифицирам като джендър-некомформист. В миналото си експериментирах с много различни занимания – имам сертификат за гримиране, учих корейски и японски език в Холандия и Южна Корея и завърших магистър по Джендър науки в Оксфорд. Като цяло, целият ми живот се върти около идеята за джендър и мода!

Кое е най-важното нещо, което човек тряба да знае за теб?

Това, че нямам определен начин, по който категоризирам джендър идентичността си. Чувството да нямаш ограничения е прекрасно. Прекарвам много часове всеки ден, разглеждайки всеки YouTube канал, свързан с идеите за джендър. Това е моята зависимост. Обичам да образовам незапознатите, да пътувам по света и да се уча от другите.

Кога осъзна, че идентичността ти е различна от тази на повечето хора и как прие това?

Осъзнах различието си от много ранна възраст, но не познавах езика, с който да го дефинирам. Дълго време потисках всичко, което усещах, защото исках да угодя на традиционното ми италианско семейство, което почита патриархалните структури и джендър нормите. Успявах да изразявам себе си само пред избрани хора и на определени места, обличайки различни дрехи и носейки различни прически, но същевременно трябваше да се подчинявам на cis-хетеронормативността до по-късни години. Когато навлязох в живота си на зрял човек, започнах да експериментирам смело с джендър изразяването и сексуалността си.

Смяташ ли, че местоименията “той” и “тя” са твърде ограничаващи?

Смятам, че са ограничаващи за някои хора. Съществуват други местоимения, които по-добре описват начина, по който небинарните хора се чувстват. Живеем във времена, в които хората постепенно разширяват разбирането си за джендър и това е много хубаво. Според мен, обществото не трябва да ПРОМЕНЯ разбирането си, а просто да разшири обхвата на разбирането си. Не е нужно да променяме местоименията или да спрем да използваме “той” и “тя” напълно. Важно е, обаче, да бъдем загрижени, да слушаме и разбираме хората, които имат алтернативен опит и да коригираме езика си спрямо тях.

Ако можеше да се върнеш в миналото, какъв съвет би дала на себе си?

Не се тревожи какво мислят другите хора. Обличай се, както се чувстваш добре. Спри да се опитваш да бъдеш част от компанията на харесваните деца – скоро ще разбереш, че непринадлежността ти ще се окаже благоприятна за теб! Не се страхувай да задаваш въпроси и да откриваш нови начини на живот.

Да поговорим за проекта ти – G(end)er Swap! Какъв беше опитът ти с джендър-некомформисти, небинарни и транс хора, преди да започнеш да работиш по този проект?

Опитът ми беше предимно личен. Основах G(end)er Swap в период, през който опознавах собствената ми идентичност и чувствах, че не се вписвам в бинарната гей култура. Преди да се преместя във Великобритания, работех като специалист по психично здраве в неправителствена организация, бореща се със самонараняването в Канада. Голяма част от времето ми там бе прекарано с хора, които имат проблеми с психичното си здраве или със злоупотреба с различни вещества. Много от тях бяха ЛГБТИ+ (най-вече транс).

Името на проекта е интересно. Какво имаш предвид с ‘end’ частта от G(end)er?

Това означава край на джендър нормите! Да сложим край на джендър нормите и всички ограничения, които те носят със себе си. Някои хора ме питат – “ами бинарните транс хора?” И за тях важи! G(end)er означава, че ако си мъж или жена, трябва да имаш свободата да изразяваш себе си по всякакви начини. Например, мъжете могат да носят грим и това не ги прави по-малко мъже.

Какво те мотивира да създадеш инициативата G(end)er Swap?

Опознах себе си, експериментирайки постоянно с външния си вид и дрехите. Научих, че магазините за втора употреба са най-добрия избор, защото нямат полово разделение на съблекалните и чест може да разглеждаш какво има на закачалките, без някой да те безпокои. Исках да пресъздам този опит със затворена куиър общност, в която всеки може да се чувства приет, и с която да си разменяме дрехи, съвети и лични истории в безопасна среда.

Как се случва G(end)er Swap?

G(end)er Swap е събитие, което организирам на което всеки може да донесе дрехи, с които вече не се идентифицира и да ги размени за такива, в които се разпознава. Няма никакви ограничения за нещата, които може да донесеш. През последните години проектът се разшири и вече включва и идеята за пазаруване с дрехите. Също така, често пускам онлайн аксесоари и дрехи за транс хора, които са дарени. Правя го специално за участниците, които не могат да посещават събитията.

Има ли активистка цел зад G(end)er Swap?

Абсолютно. След като на джендър некомформистите ни е трудно да пазаруваме в мейнстрийм средата, ние си създаваме нашата среда. Това е и начин да се обединим и организираме, да се запознаваме и да споделяме опита си. Освен това, има и екологичен елемент, свързан с редуциране на замърсяването с текстил – все пак ние си разменяме дрехи, които иначе биха се озовали при боклука. Не на последно място, искаме да повишим информираността за джендър некомформизма и нуждата от джендър-неутрални съоражения.

Кой е най-милия ти спомен от G(end)er Swap събитията?

Имам много спомени. Преди година и половина, млад транс човек, който беше прочел за проекта в интернет, пътува до Лондон от друг град, за да се запознае с мен. Разказа ми за трудностите му да изразява себе си, без приятелите му да го поправят и контролират. Написа ми много eмоционално и прочувствено писмо, което все още пазя.

Какво е посланието ти към българската куиър общност?

Подкрепяйте се взаимно, независимо от начина по който се идентифицирате. Създавайте мрежи, чрез които да се противопоставяте по творчески начини. България е уникална – приемете страната си. Има нужда от промяна, но такава която пасва на местната ви политика, а не такава която външни движения се опитват да ви наложат. Останете различни!