Интервю с Йоци Мартон за изложбата „Owning The Game“

 
Sofia Pride 2023
 

На 13-ти декември в Национален студентски дом ще се състои представянето на изложбата „Owning the Game“, която показва себе-репрезентацията на ЛГБТИ ромите, използвайки изображения и видеа с хора от ромската ЛГБТИ общност в Унгария. Събитието е част от програмата на Sofia LGBTI Community Fest. Свързахме се с ‘виновника’ за проекта Йоци Мартон, който ни разказа повече за мотивацията си.

Здравей, Йоци! Какво те мотивира да създадеш изложбата „Owning the Game“?

Здравейте! Основната ми мотивация е, че съм гей мъж от ромски произход и винаги ми е липсвала репрезентация на хора като мен. Фокусът на проекта ми е визуалната себе-репрезентация. Исках да направя снимки, на които хората от ромската ЛГБТИ+ общност изглеждат уверени и красиви. Искам с тези снимки да дам сила на младите хора, които се нуждаят от това.

Кога се роди идеята за изложбата?

Преди около година, тогава започнах да се свързвам с други куиър хора от ромската общност.

Какви реакции предизвиква „Owning the Game“?

Изложбата предизвиква различни реакции, но винаги са позитивни. На много места са ми отказвали да я покажат, но причините винаги са легитимни.

Какво се надяваш да постигнеш с този проект?

Ще ви отговоря честно. Не вярвам, че изложбата ще доведе до съществени промени. Европейското ЛГБТИ+ движение едва ли ще ни включи в своята адженда. Но се надявам, че все пак някой ще си даде сметка, че ние сме най-голямото етническо малцинство на континента и че също искаме да бъдем част от играта. Много се радвам, че ни поканихте в София. Това е доказателство, че съществуват прогресивни мейнстрийм ЛГБТИ+ организации в Европа. Трябва да се гордеете с тях!

Кое е основното послание на изложбата?

Това, че ЛГБТИ+ общността е разнообразна и всички имаме различна идентичност. Сред ромската общност има силни гейове, лесбийки, бисексуални и трансджендър хора, които искат гласа им да бъде чут. Все пак проблемите на куиър общността се отнасят до всички нас. Не е редно ние да сме изключени от борбата.

Специално послание към читателите на PROUD.bg?

Искам да поканя всички прекрасни ЛГБТИ+ хора и съюзници на изложбата „Owning The Game“. Ще бъде много специално!

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина