Интервю с Йоци Мартон за изложбата „Owning The Game“

На 13-ти декември в Национален студентски дом ще се състои представянето на изложбата „Owning the Game“, която показва себе-репрезентацията на ЛГБТИ ромите, използвайки изображения и видеа с хора от ромската ЛГБТИ общност в Унгария. Събитието е част от програмата на Sofia LGBTI Community Fest. Свързахме се с ‘виновника’ за проекта Йоци Мартон, който ни разказа повече за мотивацията си.

Здравей, Йоци! Какво те мотивира да създадеш изложбата „Owning the Game“?

 
L’N’Q: House & Disco
 

Здравейте! Основната ми мотивация е, че съм гей мъж от ромски произход и винаги ми е липсвала репрезентация на хора като мен. Фокусът на проекта ми е визуалната себе-репрезентация. Исках да направя снимки, на които хората от ромската ЛГБТИ+ общност изглеждат уверени и красиви. Искам с тези снимки да дам сила на младите хора, които се нуждаят от това.

Кога се роди идеята за изложбата?

Преди около година, тогава започнах да се свързвам с други куиър хора от ромската общност.

Какви реакции предизвиква „Owning the Game“?

Изложбата предизвиква различни реакции, но винаги са позитивни. На много места са ми отказвали да я покажат, но причините винаги са легитимни.

Какво се надяваш да постигнеш с този проект?

Ще ви отговоря честно. Не вярвам, че изложбата ще доведе до съществени промени. Европейското ЛГБТИ+ движение едва ли ще ни включи в своята адженда. Но се надявам, че все пак някой ще си даде сметка, че ние сме най-голямото етническо малцинство на континента и че също искаме да бъдем част от играта. Много се радвам, че ни поканихте в София. Това е доказателство, че съществуват прогресивни мейнстрийм ЛГБТИ+ организации в Европа. Трябва да се гордеете с тях!

Кое е основното послание на изложбата?

Това, че ЛГБТИ+ общността е разнообразна и всички имаме различна идентичност. Сред ромската общност има силни гейове, лесбийки, бисексуални и трансджендър хора, които искат гласа им да бъде чут. Все пак проблемите на куиър общността се отнасят до всички нас. Не е редно ние да сме изключени от борбата.

Специално послание към читателите на PROUD.bg?

Искам да поканя всички прекрасни ЛГБТИ+ хора и съюзници на изложбата „Owning The Game“. Ще бъде много специално!