PROUD.bg Review: Charlotte Cardin се освобождава от миналото в дебюта си „Phoenix“

В морето от новобранци трудно ще откриете толкова завладяващ глас, като този на Charlotte Cardin. Една от най-талантливите млади певици от Канада започва музикалната си кариера на 18-годишна възраст с участието си в La Voix (канадската версия на „The Voice“).

Разочарована от модната индустрия, в която се подвизава преди това, красавицата сменя посоката си и моментално се превръща в любимка на зрителите, а след участието си издава и EP-тата „Big Boy“ и „Main Girl“, които загатват за големия ѝ композиторски потенциал. Едва ли някой, обаче, е бил подготвен за амбицията, която тя разгръща по титаничен начин в актуалния си дългосвирещ дебют „Phoenix“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Заглавието на записа е метафора за еволюцията, през която Charlotte е трябвало да премине за да се превърне в това, което е днес. Когато започва да работи по „Phoenix“, канадката се изолира в апартамента си и започва да композира по вече познатата формула от EP-тата, но всичко се променя, когато тя решава да се обърне към мениджъра си Джейсън Брандо за помощ и двамата обединяват сили за създаването на възможно най-катарзисните и въздействащи парчета. Cardin излиза извън зоната си на комфорт и създава парчетата, които всеки може да чуе в албума сега.

В албум с такова постоянство в качеството е трудно да отличим най-впечатляващи моменти. Почитателите на радифонични денс поп хитове ще танцуват на 80-тарската „Passive Aggressive“, адреналиновата EDM бомба „Meaningless“ и закачливата „Sex to Me“, разказваща за friends-with-benefits ситуация, която не протича по план. Ценителите на суровата емоция и singer-songwriter началото ще потънат във феминистката пиано балада „Anyone Who Loves Me“, която съвсем спокойно би могла да мине за песен на Adele или P!nk, и красивата „Sun Goes Down (Buddy)“, посветена на един от най-добрите приятели на Charlotte и битката му с депресията и зависимостта.

Обединяващата нишка между разнообразните парчета откриваме в магичния глас на певицата, който винаги остава на предна линия, и непринудената инди атмосфера, най-отчетливо изразена в „Daddy“ (парче, умело бягащо от традиционната структура ‘куплет-припев-куплет-припев-бридж-припев’) и френско-езичната „Je Quitte“.

45 минути след началото си „Phoenix“ завършва под звуците на многослойни вокодър вокали и ни оставя гладни за още. Дебютният запис на Charlotte Cardin е не само един от досегашните ни фаворити за титлата ‘албум на годината’, но и брилянтно ново начало за нея, което се надяваме, че ще успее да я популяризира и извън рамките на Канада. Освен това, проектът може да бъде разглеждан и като кулминацията на три-годишен творчески процес, довел до дълбоко преосмисляне и прераждане за певицата.

Слушайте „Phoenix“ на Charlotte Cardin в Spotify.