Хомофобски заплахи за убийство се появиха върху сгради в Пловдив

Две фасади на сгради бяха вандализирани през последната седмица в Пловдив с хомофобски заплахи за убийство. Едната от тях е върху блока, в който Ивелина Паничарова е живяла доскоро. С големи букви върху него бе изписано: „Ивелина Паничарова – педал, ще увиснеш на въжето“. Жертвата сподели пред PROUD.bg, че надписа е бил върху сградата още на 8 октомври (два дни преди шествието срещу хомофобията в града), а до блока има детска площадка, от която децата са виждали заплахата.

Другият надпис е върху фасадата на сградата, в която работи Димитър Димитров – един от организаторите на шествието. „Митко, педал – ще ядеш дървото“ гласи заплахата с подобен черен шрифт. Колегите на Димитър са реагирали бързо и са сигнализирали на полицията, както и на фирма, която е изчистила надписа.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Ивелина Паничарова, която възобнови работата си по проекта „Червен картон срещу хомофобията“, смята, че „основният проблем е мълчанието. Вярвам, че ние сме повече от мъжете в черно, но сме много по-тихи от тях и докато хората не заемат категорична позицията, агресията ще расте.“