Grindr или как едно приложение направи света на гей хората различен

Автор: Атанас Димитров

Да си човек с различна сексуална ориентация в годините между 1970 и 2000 не е било лесно. Баровете са били малко. Мнозинството е разчитало на визуален код, с който хората да се разпознават един друг или пък са посещавали тайни изолирани места на открито и закрито, където да се срещнат със себеподобни.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

През 2009 Джоел Симхай, американски разработчик от изрелски произход, създава Grindr. Това е първото GPS базирано приложение за гей запознанства, което показва разстоянието до различните потребители с точност до метър, като дава възможност за качване на снимки и посочване на предпочитания. До края на 2020 година приложението има над 30 милиона сваляния и над 4.5 милиона дневни влизания.

Grindr предизвика революция

Докато растем никой не ни учи как да живеем с различна сексуална ориентация – нито в училище, нито в семействата ни. Когато обаче имаш възможност с едно отваряне на приложение да се свържеш с хора като теб, нещата изглеждат по-лесни – вече не си толкова сам и вече имаш свят (макар и виртуален), в който се чувстваш себе си.

Grindr е огледало.

С годините и поради масовата употреба на Grindr, приложението се превърна в своеобразно отражение на социалната реалност – интересна и постоянно променяща се, но често токсична. Ако едно нещо прави впечатление, то това е свободата, с която потребителите изразяват неприемането на другите по отношение на външен вид и тяло, маниери, етнос и т.н.

Grindr ни направи отчуждени до неузнаваемост.

Докато ни свързва по уникално бърз и иновативен начин, това приложение иронично ни прави незаинтерсовани един от друг. Свикнахме да се третираме като квадратчета на екран, с които можем да си играем по всяко време. Ако едно квадратче не ни харесва достатъчно, винаги има много други, с които да го заменим. Толкова е лесно. Ако хетеросексуалните има за какво да ни завиждат, то това са липсата на каквито и да било усилия и свалячески техники, когато се запознаваме един с друг.

Grindr промени начина, по който общуваме помежду си.

Вече нямаме нужда от посещение на гей барове и места за социализация – всичко това го има на 6 инчов екран. Дори и да отидем в гей бар, вероятно ще открием, че болшинството от хора е заровило глави в екраните на телефоните си и концентрирано разглежда Grindr.

Приложението може да бъде опасно.  

GPS функцията на Grindr често е използвана за локализиране на потребители в държави, в които хомосексуалността е наказуема. Полицията в Египет беше обвинена в създаването на фалшиви профили, с които да открива потребители на Grindr с цел “разчистване на улиците”.

Друга притеснителна тенденция е влиянието на подобно приложение върху психическото благосъстояие на потребителите. Според проучване апликациите за запознаства при гей мъже могат да създадат форма на пристрастяване, което да доведе до натрапчив стремеж към сексуални контакти и влошено психично здраве. Приложението често е обвинявано в създаване на стремеж към безразборни сексуални контакти при хора, които не могат да контролират психическата си стабилност.

Grindr предизвиква революция, но каква?

Отговорът е изключително лесен – каквато си изберем. Ние контролираме как искаме да влияем на хората около нас, независимо дали са в приложение за запознанства или са нашите съседи, роднини или колеги.

Социалните процеси в ЛГБТИ+ общността са нови и динамични. Изглежда странно и скандално тези процеси да се влияят от едно приложение, но това се случва, тъй като гей общността все още няма стабилна структура и е податлива на различни влияния. И все пак, ние определяме правилата.

Нямаме свободата и късмета винаги да се свързваме със себеподобни в ежедневието си. С наличието на Grindr този проблем изчезва, но се появява друг – трябва да прилагаме тази свобода отговорно и трябва да обръщаме внимание на опасностите и ползите нея.

Защо аз харесвам Grindr ?

Емил е най-добрия ми приятел. През 2012 година по време на една почивка в Слънчев Бряг Емил изпрати емотикон с усмивка на Станислав. В момента двамата са ми съседи и се борят да осиновят Сизмон – момченце на 4 години от ромски произход, попаднало в английските социални институции.

През 2017 докато чаках нервно на едно летище ми писа Стивън. След една година заживяхме заедно и в момента, в които аз тракам на клавиатурата и мисля върху този последен абзац, Стивън прави бъркани яйца и ме гледа накриво, защото съм забравил да купя сол.

Технологиите променят живота ни, но има една стара истина – когато нещо е в ръцете ни, ние сме господарите му. Лоши или добри, приложенията за запознанства са тук. Макар да са определящи за съвременната гей реалност, ние сме тези, които накрая решаваме как искаме да ги използваме и какво можем да извлечем от тях.