Емил Методиев

Как да бъдем добри ЛГБТИ+ съюзници

Автори: Виктор Вълчев и Ангелина Летникова

Излез от зоната си на комфорт!

Да си съюзник е трудна работа. Ще изисква от теб да забравиш и изхвърлиш на боклука много вредни, заучени стереотипи, които цялото общество приема за даденост. Да поставиш под въпрос почти всичко, за което обществото ни е научило, че е „просто така“. Да влезеш в много конфликти в личния си живот. Много хора няма да са съгласни с теб, включително някои близки и роднини. Бъди готов/а да ти бъде некомфортно заради всичко това, но само така всички заедно можем да започнем един процес по оздравяване на обществото ни.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Образовай се!

Поеми сам/а инициатива да научиш нещо за нас – нашия живот и проблемите ни, историята на куиър движението, различните форми на дискриминация. Виж сайтовете на българските лгбти+ организации, GLAS, Билитис, Действие, Single Step. Разгледай страницата на Феминистки мобилизации, Библиофем, пространство Коприва. Виж речника Genderland на Светла Енчева. Следвай известни куиър български инлфуенсъри като Таня Илиева и Ангелина Летникова. Ако си родител на куиър дете, включи се в група за взаимопомощ. Запознай с куиър хора и ги помоли да ти разкажат за себе си. Но в същото време, моля, не ги третирай като трофей за толерантност.

Бори се с дискриминацията във всички нейни форми!

Всички видове дискриминация и омраза водят началото си от един и същи корен. Това е разбирането, че едни хора са ,,повече хора’’ от други. Не всички куиър хора са с бял цвят на кожата. Някои куиър хора живеят в ужасни условия, други са от ромски произход, а има и бездомни. Други имат различни възможности и ограничения на тялото си. А някои – всичко това наведнъж. Бори се срещу расизма, сексизма, ейбълизма! Наблягай на видимо малки, но постоянни жестове. Застъпвай се за куиър хората около теб в ежедневни разговори. По възможност помогни на куиър човек да не се прибира сам нощем. Бъди готов/а да се застъпиш за нас дори и физически.

Използвай инклузивен език!

Езикът е изключително мощно средство, което отразява нагласите на хората и ги затвърждава. Езикът може да овластява. Питай хората какви местоимения предпочитат да употребяват. Опитвай, където е възможно да използваш полово неутрален език. Избягвай да затвърждаваш хомофобски/трансфобски/ куиърфобски нагласи. Думи като „п***л“, „п******т“, „мека китка“ и т.н. са абсолютно недопустими, защото почиват на схващането, че да си мъж, който спи с друг мъж е нещо срамно. Не се хващай на въдицата, че „това е само една дума“. Тази дума води после до нападения. А понякога и до смъртта на куиър хора.

Няма ,,друга гледна точка’’!

Изпозвай платформата си, за да даваш гласност на проблемите на куиър хората. Към медиите: канете ни в студията си, давайте ни възможност да говорим за нашите проблеми, разказвайте истории за нас и бъдете наши дипломати сред вашите кръгове. Не ни слагайте на една маса с нацисти, които да представят „другата гледна точка“. Няма „друга гледна точка“ по отношение на човешките права! Или си „за“ и си демократичен човек, или си „против“ и си хомофоб и нацист.

Подкрепяй куиър събития и инициативи!

Ела на Прайд! Това е най-голямото куиър събитие на годината. Междувременно подкрепяй куиър артисти, организации. Ходи на обществени дискусии и форуми за куиър права, подкрепяй или участвай в инициативи и солидарни акции в полза на куиър хора на терен. Ходи на протести за куиър права. Гласувай за политици, които заявяват и демонстрират активно подкрепа за куиър хората и правата ни чрез действията си (не се залъгвай само по думи). Оказвай им натиск да заемат позиция и да гласуват закони в наша полза.